plehan

Svećeničke jubileje proslavila petorica franjevaca, počinju radova na novom samostanu

19.08.2018.
u 14:28

Bio je to uistinu veličanstven događaj kako za pusti Plehanski kraj tako i za cijelu Bosansku Posavinu

Svećeničke jubileje proslavila su 18. kolovoza u župi Sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini petorica svećenika Franjevačke provincije Bosne Srebrene s Plehanskog distrikta.

Dijamantni jubilej – 60. godina misništva proslavio je fra Kazimir Rehlicki, član franjevačkog bratstva na Plehanu, a 55 godina misništva fra Zlatko Matanović, župni vikar u Potočanima. Fra Jozo Gogić, župnik u Foči, fra Mladen Jozić, župnik u Svilaju, i fra Anto Tomas, plehanski gvardijan, proslavili su 30 godina misništva, a slavlje se odvijalo pod geslom „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane… „ (usp. Iv 15-16), piše Nedjelja.ba.

Uz jubilarce na oltaru je suslavilo još 30-ak svećenika, a plehanska ljepotica – župna crkva, koja se polako i iznutra obnavlja, bila je puna vjernika, među kojima su bile redovnice te predstavnici društveno-političkih vlasti iz BiH i Hrvatske. Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor iz Ulica kod Brčkog.

Na početku mise jubilarac fra Zlatko blagoslovio je misnicu dijamantnog jubilarca fra Kazimira, koju je toga dana odjenuo, a dar je obitelji slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Duspare, te kalež, dar obitelji Gušće.

Propovijedao je fra Kazimirov nećak o. Anto Lozuk, isusovac na službi u Beogradu. U svojoj homiliji on se prisjetio mlade mise svoja ujaka fra Kazimira na Plehanu 1958., koju je slavio tada na latinskom, a on mu je kao nećak bio zadužen recitirati riječi „Iz kaleža Gospodnjeg ti si danas pio“.

Istaknuo je kako se franjevački red s pravom diči svojim jubilarcima jer se stoljećima u vrlo teškim okolnostima žilavo bore da očuvaju i unaprijede vjeru na prostorima BiH. Ustvrdivši da su se pokazali doista kao pravi profesionalci vjere slavljenicima je poručio: „Usprkos svemu što ste proživjeli vi ne jadikujete, nego slavite. Zaokruženo razdoblje života uvijek je jedan znak, znak ispunjenja vremena, znak iz kojeg se nazire vječnost. Tko se u jednom zaokruženom razdoblju uspije ugraditi u Božje modele, tko se uspije smjestiti u Božje okvire, taj zgradu svojega života postavlja na vječne temelje. A to nitko bolje ne može od svećenika.“

Ocrtavajući život i djelo svoga ujaka fra Kazimira spomenuo je da je prvu službu započeo u Žeravcu, a potom u Ljubunčiću, Sivši, Foči, Tuzli, Plehanu, Koraću, Podhumu i ponovno nakon zlatnog jubileja na Sivši gdje je djelovao više od 30-ak godina. Od prošle je godinu član franjevačkog bratstva na Plehanu.

Fra Kazimir je rođen 7. listopada 1932. u Modranu župa Plehan. Franjevačku je teologiju završio u Sarajevu. Franjevački habit obukao je 1949., a prve zavjete dao 1950. u Kraljevoj Sutjesci. Svečane zavjete dao je 1955., a za svećenika je zaređen 1958. u Sarajevu.

Fra Zlatko je rođen 1936. u Svilaju. Za svećenika je zaređen 1963. na Plehanu, a do sada je obnašao službe u više župa u BiH.

Fra Anto je rođen 1961. u Žeravcu. Za svećenika je zaređen 1988. u Sarajevu. Obnašao je službe u više župa u BiH, a od 2016. je plehanski gvardijan.

Fra Mladen je rođen 1962. u Koraću. Za svećenika je zaređen 1988. u Sarajevu. Obnašao je službe u više župa u BiH a od 2016. je župnik u Svilaju.

Fra Jozo je rođen 1961. u Foči. Za svećenika je zaređen 1988. u Sarajevu. Obnašao je više službi u BiH, a od 2009. je na službi župnika u Foči.

U pozdravnom govoru gvardijan fra Anto je iskazao svoju radost što će taj dan biti upisan u povijesti Plehana jer uz to veliko slavlje toga su dana s izvođačima radova potpisali ugovor o nastavku izgradnje muzejsko-galerijskog prostora i početak zemnih radova na novom samostanu na Plehanu.

Kako i priliči tako velikom događaju, slavlje je nastavljeno pod velikom šatorom uz zajednički ručak koji je za sve bio pripremljen. U ime Franjevačke provincije Bosne Srebrene čestitke jubilarcima uputio je tajnik provincije fra Damir Pavić. On je istaknuo kako provincija trenutno ima 324 franjevaca, od toga 280 svećenika, 34 bogoslova, petoricu časne braće i petoricu novaka. Dodao je kako je, nažalost, sve manje duhovnih zvanja upravo iz razloga jer je sve manje ljudi na tim područjima, kao i manje molitve i vjere.

Za jubilarno slavlje ustvrdio je da je ono svjedočanstvo vjere, putokaz i svjetionik za današnje vrijeme kako je uistinu lijepo biti svećenik. „Ovo je slavlje promocija duhovnih zvanja koje u srcima mladih treba rađati klicu novih redovničkih i svećeničkih zvanja te poruka da u Bosni unatoč svim poteškoćama ipak ima života, poruka da se više molimo za duhovna zvanja, jer dok naš narod ima pastira i vođa imat će i svjetliju budućnost“, zaključio je fra Damir.

Uz prigodne darove čestitke slavljenicima uputili su: slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, dopredsjednik RS Josip Jerković, ministar za izbjegla i raseljena lica Davor Čordaš, načelnik općine Derventa Milorad Simić, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Njavro te savjetnik Marinko Beljo…

Svjesni što su sve franjevci učinili za taj kraj, a i za cijelu BiH neki od njih su istaknuli kako bi franjevce trebalo proglasiti nacionalnim blagom BiH. Obećali su oni svoju daljnju podršku i materijalnu pomoć kako u dovršenju uređenja crkve tako i gradnje samostana na Plehanu, koji su simbol cijelog toga kraja.

Fra Anto im je zahvalio na svakoj pomoći i podršci, a posebno gradonačelniku Duspari koji mu je kao dar Grada Slavonskog Broda za pomoć gradnje plehanskog samostana predao ček od 100 000 kuna.

Bio je to uistinu veličanstven događaj kako za pusti Plehanski kraj tako i za cijelu Bosansku Posavinu, koja je nakon zadnjega rata ostala bez svojih vjernika, što pokazuje podatak da je u Derventskom dekanatu prije 1991. živjelo 48 481 Hrvata katolika, a danas ih je u 15 župa tek 1 000. Napomenimo da se u Plehanu dijamantna misa nije slavila unatrag 400 godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?