Velika svečanost ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu

Svečano otkriven i blagoslovljen spomenik sv. Ivanu Pavlu II. u Sarajevu

spomenik
Foto: Zvonimir Ćorić/Vecernji list
30.04.2014.
u 19:09

Na istome mjestu gdje se nalazi spomenik Papa Ivan Pavao II je pozdravio vjernike 1997. godine

Na trgu ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu upriličena je svečanost otkrivanja i blagoslova spomenika svetom Ivanu Pavlu II., koja je započela procesijom iz katedrale nakon Mise slavljene u tu prigodu kao i u sklopu održavanja XX. Sabora svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Svečanosti su prisustvovali kardinal Vinko Puljić sa svim biskupima Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i brojni drugi.

U ime Vrhbosanske nadbiskupije i Hrvatskog kulturnog društva Napredak, inicijatora postavljanja spomenika i nositelja projekta na početku je pozdravio voditelj programa Vanja Gavran koji je podsjetio da je svečanost upriličena na istom mjestu na kojem je papa Ivan Pavao II. 12. travnja 1997. godine pozdravljao i blagoslovio okupljeno mnoštvo.

Lider prošlog stoljeća

U ime državnih institucija nazočnima su se obratili predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjedatelj Vijeća ministara BiH gospodin Vjekoslav Bevanda. U svom obraćanju Izetbegović izrazio je zadovoljstvo prisustvovanjem ovoj svečanosti u znak sjećanja na papu Ivana Pavla II., „velikog čovjeka, jednog od najznačajnijih humanista i lidera prošlog stoljeća“. Izrazio je uvjerenje da ga građani Bosne i Hercegovine pamte samo po dobru, naročito po onome što je za njih činio u najtežim trenutcima stradanja tokom rata od 1992. do 1995. godine. Kazao je da je svojim univerzalnim humanističkim stavom papa Ivan Pavao II. ostavio snažan upečatljiv trag i pouku koja je „trajno aktualna i motivirajuća“, te je ustvrdio da je na njegove poruke potrebno stalno podsjećati kako bi „lakše gradili uistinu slobodno i demokratsko društvo prihvatljivo i komotno za sve narode i građane koji žive u BiH“.

Najavio je da će se u Sarajevu 28. lipnja tekuće godine, prigodom obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, ponoviti riječi ovog Pape koje je izrekao pri završetku svog pohoda Sarajevu 1997. godine: „Nikada više rata“. Ustvrdio je da BiH ima samo jedan put u budućnost – put unutarnjih i vanjskih Europskih integracija. „To je realna platforma na kojoj se svi možemo naći. Moramo biti svjesni da što prije izazove na tom putu savladamo to će i svima u ovoj zemlji biti bolje. Poruke mudrosti pape Ivana Pavla II. kojih se danas prisjećamo na toj sudbinskoj stazi mogu nam biti vrijedna vodilja“, kazao je Izetbegović.

Vjekoslav Bevanda ustvrdio je da Ivan Pavao II. „bio je tu s nama i uz nas“ kada je u BiH bilo najteže te je kazao da „najmanje što smo mogli i što možemo je da mu na ovaj način zahvalimo i da se prisjetimo onih koji su bili s nama“. Ujedno je zahvalio je i čestitao svima koji su tome pridonijeli, kao i Svetoj Stolici za sve dosad učinjeno za BiH. Podsjetio je na jedan dio onoga što je papa Ivan Pavao II. izrekao prigodom svoga posjeta u travnju 1997. godine kada je kazao da „ljudi ovoga područja žele izgrađivati društvo mira čiji članovi priznaju Boga kao gospodara i Oca sviju“.

Potom je u ime HKD Napredak i u svoje ime okupljene pozdravio predsjednik Napretka mons. Franjo Topić koji je, između ostaloga, podsjetio na osnovne podatke iz života pape Wojtyle. Izrazio je nadu da će Ivan Pavao Veliki biti zagovornik da se njegove ideje: ljubavi prema svakom čovjeku, ekumenizma i dijaloga, praštanja i sporazumijevanja sve više ostvaruju u „ovoj kompliciranoj ali lijepoj zemlji“. Obraćajući se predstavnicima vlasti, podsjetio je da ovaj Papa prigodom pohoda Banjoj Luci poručio da budućnost BiH ovisi o njenim žiteljima. „Ovisi od svih i svakoga od nas ali prije svega od onih koji imaju vlast i koji odlučuju o funkcioniranju ove zemlje“, kazao je mons. Topić. Također je izrazio mišljenje da zajedništvo iskazano prisustvovanjem ovoj svečanosti ima „ogromno značenje ne samo za katolike nego i za sve stanovnike Bosne i Hercegovine“.Nakon toga je na video-ekranu uslijedio insert iz Papinog oproštajnog govora iz sarajevske zračne luke 1997. godine.

Duboko poštovanje

Nuncij Luigi Pezzuto zatim je kazao kako se Sveta Stolica vrlo rado pridružuje gestu dubokog poštovanja prema sv. Ivanu Pavlu II. koji je, kako je ustvrdio, Vrhbosanska nadbiskupija ostvarila podizanjem spomenika neposredno nakon njegove kanonizacije. „Ovim kipom, Sveti Papa će moći nastaviti Svoju misiju, ne samo kao Učitelj vjere, nego kao i Učitelj života“, kazao je nuncij Pezzuto izrazivši želju Svete Stolice da će se spomenik svim prolaznicima biti poticaj da se otvore i inspiriraju u osobnom i zajedničkom životu kroz poruku mira, solidarnosti, bratstva i tolerancije, tj. vrijednosti koje su, kako je kazao, bile ključne točke mjesta i plodnog pontifikata sv. Ivana Pavla II.

Autor spomenika akademik Hrvoje Urumović zahvalio se predstavnicima Napretka i Vrhbosanske nadbiskupije, a osobito kardinalu Puljiću te izrazio nadu će njegovo djelo u srcima svih sarajlija i svih posjetitelja, pri pogledu na spomenik buditi „samo lijepa sjećanja i uspomene na posjet ovog velikog čovjeka i sada svetca“.

Kardinal Puljić na poseban način zahvalio je svim dobročiniteljima i svima koji su sudjelovali svojim prilozima. Zahvalnost je izrazio i organizatorima susreta, od Odbora i suradnika iz Napretka, a na poseban način govornicima i svima koji su ovom prigodom uputili lijepe riječi. Također, zahvalio je i medijima koji su, kako je istaknuo, pokazali spremnost da stvore pozitivno ozračje. Riječi zahvale uputio je i vjerskim predstavnicima što su podržali ovu inicijativu, počevši od Međureligijskog vijeća, a posebno reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseine ef. Kavazoviću, jer mu je dan ranije osobno došao čestitati i izraziti podršku. Zahvalio je potom i građanima grada Sarajeva i čestitao im ovaj dan i ovaj događaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?