Sarajevo

Svečana promocija Druge klase mladih oficira OSBiH

promocija
18.12.2015.
u 12:33

Na prigodnoj svečanosti u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) u Sarajevu je danas promovirana Druga klasa mladih oficira.

Četrnaestorici mladih lidera, potporučnika OSBiH su nakon polaganja svečane zakletve uručeni certifikati o uspješno završenoj temeljnoj obuci, ugovori o prijemu u profesionalnu vojnu službu i naredbe o postavljenju.

Sudionike svečanosti, kojoj su uz visoke dužnosnike Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, prisustvovali zvaničnici Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva (UK) u BiH, predstavnici vlasti u BiH, dužnosnici NATO-štaba Sarajevo i EUFOR-a, kao i članovi vojno-diplomatskog kora, te rodbina i prijatelji pripadnika Druge klase, pozdravili su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč.

Uz čestitke mladim oficirima OSBiH, istaknuli su značaj podmlađivanja sastava OSBiH u funkciji jačanja ukupnih kapaciteta i njihovog osposobljavanja na putu ka članstvu BiH u NATO-u.
Izrazili su očekivanje da će novi lideri predano i jednako uspješno, kao i tijekom dosadašnje veoma zahtjevne obuke i rigoroznog odabira, odgovoriti na sve izazove i zadatke u sklopu misije OSBiH.

Ministrica Pendeš je izrečene ocjene potvrdila i u izjavi za medije nakon okončanja ceremonije, naglašavajući da su ljudski resursi ključni element svake strukture te da ulaganje u njihovo znanje predstavlja značajan korak na putu daljnjeg jačanja kapaciteta obrambenih struktura BiH.

Izrazila je, istodobno, uvjerenje da će mladi oficiri doprinijeti još boljem rejtingu OSBiH u BiH i svijetu, sudjelujući u mirovnim misijama i kreirajući bolju budućnost vlastite domovine.
Podmlađivanje oficirskog i podoficirskog kadra, kako je novinarima kazao zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Senad Mašović, predstavlja bitan segment u dostizanju NATO-standarda.

Podsjetio je da su pripadnici Druge klase u profesionalnu vojnu službu primljeni iz civilstva nakon raspisivanja i provođenja konkursa na tom planu, najavljujući da će ova metoda prijema mladih lidera u OSBiH biti nastavljena.
Metod prijema kandidata iz civilstva u oficirski kor počeo je u sklopu projekta, realiziranog uz potporu vlade UK, odnosno Veleposlanstva Velike Britanije u BiH - Ureda vojnog atašea i u suradnji s NATO-štabom Sarajevo i Komandom EUFOR-a.

U ime Druge klase mladih oficira OSBiH, zahvalnost za uspješno okončanje još jednog ciklusa osnove obuke iskazao je najbolji polaznik u ovoj klasi, potporučnik Davor Telić, istaknuvši spremnost za daljnji nesebičan angažman na izvršavanju svih zadataka, postavljenih u sklopu misije OSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?