Više od polovine testiranih pozitivno

Sve više zaraženih u ZHŽ-u, brinu upale pluća kod djece

08.01.2022.
u 18:06

Zbog velikog broja oboljelih od gripe ili oboljenja prouzročenih koronavirusom, Dom zdravlja Grude morao je reorganizirati rad

Broj zaraženih koronavirusom u BiH raste. S obzirom na to da ne vidimo društvenu ni individualnu spremnost na primjenu epidemioloških mjera, ne možemo očekivati da će doći do usporavanja pandemije, piše Večernji list BiH.

Podaci o epidemiološkoj situaciji objavljeni su u FBiH i Distriktu Brčko, ali ne i u RS-u jer je zbog Božića u tom entitetu neradni dan. U FBiH su u razdoblju od 24 sata registrirane 1043 osobe pozitivne na koronavirus od 4200 testiranih, a od posljedica COVID-19 preminulo je 12 pacijenata. U Distriktu Brčko registrirano je 113 pozitivnih osoba među 289 obrađenih testova. Preminule su dvije osobe.

Odluka o nastavi

Zabrinjavajući su podaci koje je objavio Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije. Naime, u toj županiji u razdoblju od 24 sata testirana je 231 osoba, među kojima su dvije osobe retestirane. Od tog broja, 134 osobe bile su pozitivne, što znači da je 60 posto testiranih pozitivno. Zbog velikog broja oboljelih od gripe ili oboljenja prouzročenih koronavirusom, Dom zdravlja Grude morao je reorganizirati rad. - Bili smo prisiljeni zatvoriti područne ambulante obiteljske medicine te sve ljudske resurse koncentrirati u matičnoj ustanovi Doma zdravlja. Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja među pučanstvom, liječnici i ostali medicinski djelatnici pod velikim opterećenjem obavljaju svoj posao uz veliku osobnu izloženost navedenim oboljenjima i samooboljenjima. Stoga se pacijenti mole za strpljenje te ih pozivamo na odgovorno ponašanje, kako prema osobnom zdravlju tako i prema zdravlju zajednice - naveli su. Unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji, drugo polugodište u osnovnim školama u ZHŽ-u započet će kako je i planirano - u ponedjeljak, 10. siječnja, potvrdila je za Radio Grude ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Ružica Mikulić. Dodala je kako je s nastavnicima provela anketu i iznenadili su se pozitivno što je većina djece zdrava, vrlo malo ih je u izolaciji ili pozitivnih. Međutim, kriznim stožerima škola ostavljena je mogućnost odluku donositi sukladno epidemiološkoj situaciji u svojoj školi. Nastava je za sedam dana odgođena u HBŽ-u, dok je u HNŽ-u, poput ZHŽ-a, odluka o promjeni modela izvođenja nastave prepuštena školama. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, u dogovoru s aktivima ravnatelja osnovnih i srednjih škola HNŽ-a, preporučilo je da operativni timovi škola, shodno epidemiološkoj situaciji u odgojno-obrazovnoj ustanovi i općini, trebaju postupiti sukladno instrukciji Ministarstva od 3. rujna 2021., vodeći računa o kalendaru rada i preporuci Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a od 6. siječnja 2022.

Oboljela djeca

Uz soj omikron, u BiH je registriran i lambda soj, a tu je i flurona. Među oboljelima je sve više djece. - Tijekom jedne noći znamo imati 70 djece u Hitnoj pomoći, sve su to febrilna stanja i nerijetko se javljaju upale pluće, koje uzrokuju da je dijete u teškom stanju s teškom kliničkom slikom - rekla nam je Jasna Musić Huseinbegović iz Hitne pomoći SŽ-a. Sve je više djece i u Općoj bolnici. Trenutačno je dvoje hospitalizirano zbog COVID-19. - U posljednje vrijeme djeca, kao dvoje koje je ovdje hospitalizirano, imaju obostranu upalu pluća, jedno dojenče ima bronhijalitis, to su atipične upale pluće koje su verificirane rentgenski i koje potvrđuju da je riječ o COVID infekciji. Obično tri-četiri tjedna nakon preboljenog COVID-a zna se dogoditi da dijete dobije visoku temperaturu, da ima povišene parametre upale, da se mogu javiti promjene na koži, očima - kaže dr. Jasmina Šlaku, šefica Pedijatrije u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš". - Moramo biti svjesni da smo već od rujna u četvrtom valu pandemije, a trenutačno se taj val pogoršava, što sigurno korelira s pojavom novih genetičkih varijanti virusa. Sigurno je da i omikron doprinosi da se sada, nakon blagdana, kada ljudi borave puno više u manjim prostorijama i zajedno, ne pridržavaju preporučenih mjera. To je plodno tlo za širenje virusa, odnosno za širenje ove bolesti - kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Siniša Skočibušić. Na pitanje može li se ponoviti scenarij od prošle godine, navodi da je teško dati precizne podatke. - Ono što sada na početku ovog pogoršanja bilježimo jest visoki broj pozitivnih testova od velikog broja ukupno testiranih građana, što govori da je virus jako rasprostranjen među nama. Ako mi nešto ne poduzmemo, pandemija se može samo širiti - upozorava dr. Skočibušić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije