Budite oprezni, prevaranti vrebaju sa svih strana

Sve više prijevara, vrebaju lažni bankari, trgovci, pa čak i članovi obitelji

14.06.2024.
u 21:56

Lopovi su u posljednje vrijeme sve domišljatiji kada su krađe u pitanju. Spremni su na razne vrste prijevara samo da dođu do svoga plijena. Tako preko noći postaju bankari, liječnici, policajci, prodavači, poštari, pa čak i ministri, piše Večernji list BiH. Nije rijetko da se predstavljaju i kao članovi obitelji, a takva dva slučaja u kojima su nesretne žene nasjele na prijevaru zabilježena su u susjednoj Hrvatskoj.

Nakit, novac...

Kako je objavila Hina, Policijska uprava primorsko-goranska izvijestila je o trima prijavljenim slučajevima krađe u kojima prevaranti na sve maštovitije načine kradu novac i vrijednosti od starijih osoba, ovoga puta lažnim predstavljanjem SMS-om. Dvije žene u dobi od 71 i 56 godina 6. i 7. lipnja primile su SMS poruke s nepoznatih brojeva, a u oba slučaja su se pošiljatelji predstavljali kao njihovi sinovi, uz objašnjenje da im se mobitel pokvario te se zbog toga javljaju s tog nepoznatog broja. Tražili su uplatu novca na određeni broj računa kako bi mogli kupiti novi mobitel, a to su žene i učinile. Obje su ubrzo shvatile da nisu komunicirale sa svojim sinovima, nego da su novac uplatile prevarantima. Oštećene su za oko 4480 eura. U trećem slučaju je hrvatska državljanka u dobi od 93 godine pustila u stan na području Vežice u Rijeci dvije nepoznate osobe, muškarca i ženu, koji su se lažno predstavili kao stanari zgrade. Rekli su joj da su izgubili ključeve zgrade i svog stana te je zamolili da u njezinu stanu pričekaju predstavnika stanara koji treba donijeti ključeve. Nakon kraćeg boravka u stanu su otišli, a žena je primijetila da joj nedostaju nakit i novac, vrijednosti oko 500 eura, te je prijavila policiji. Podsjetimo, stariji građani, koji su uglavnom narušenog zdravlja, često su bili žrtve prijevare i u BiH. Naime, prevaranti su umirovljenike uglavnom zavaravali pričom o besplatnom medicinskom pregledu u njihovu domu, dok su im, zapravo, prodavali masažere po paprenim cijenama. - Trgovci koriste marketinške trikove, nazivaju umirovljenike i nude im besplatan pregled, a naši stariji građani misle kako im dolaze liječnici i pristupaju s povjerenjem. Tako su im prodavali "ljekovite" masažere, koji koštaju između 1000 i 2000 KM - upozoravali su ranije iz udruga za zaštitu potrošača. Prisjetimo se i nedavnog slučaja kada je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) obavijestila građane da je u posljednjem razdoblju evidentirano kako na e-adrese fizičkih i pravnih osoba pristižu poruke u kojima je navedeno kako postoji informacija da se određene osobe bave nezakonitim aktivnostima vezanim uz pornografiju i zlostavljanje. U navedenim e-mailovima izvršitelji često kao pošiljatelje zloupotrebljavaju imena pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu te je u posljednje vrijeme uočeno da zloupotrebljavaju i ime zamjenika ravnatelja SIPA-e Zorana Galića. Elektroničke poruke upućene su s više adresa koje pripadaju nacionalnoj domeni Republike Njemačke, naveli su nedavno iz SIPA-e, upozoravajući da građani ni u kojem slučaju ne otvaraju te mailove niti odgovaraju na njih.

Romantične prijevare

Federalna uprava policije (FUP) također je nedavno upozorila građane da je u prethodnom razdoblju zaprimljeno više prijava koje se odnose na izvršenje kaznenog djela prijevare, tzv. Romance Scam (romantične prijevare). Naime, napadači su koristeći aplikacije za upoznavanje i društvene mreže uspostavljali kontakt sa žrtvom te kontakt nastavljali u smjeru uspostavljanja emotivne veze putem interneta, a potom koristeći različite tehnike prijevara od žrtve su zahtijevali uplatu različitih novčanih iznosa, uz obećanje povrata novca u istom ili puno većem iznosu novca od uplaćenog. Ovo su samo neki od primjera prijevara s kojima su se građani BiH i Hrvatske susreli i na kraju bili oštećeni, unatoč stalnim upozorenjima iz policije da ne daju osobne podatke nepoznatim osobama i da ne uspostavljaju kontakt s njima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije