Gornja Tramošnica

Sve više horor-priča o sudbini nestale Marije i pronađenom kosturu bez glave

07.12.2017.
u 18:00

Posmrtni ostaci, odnosno kostur s odrubljenom glavom, pronađeni u hrvatskom povratničkom naselju Gornja Tramošnica kod Gradačca, za koje se sumnja kako pripadaju tridesetdvogodišnjoj djevojci Mariji Knežević, navodno su jučer pokopani u jedan grob na katoličkom groblju bez ikakvoga obreda, piše Večernji list BiH. Prema riječima župnika u Gornjoj Tramošnici fra Pere Baotića, iz policije su početkom tjedan tražili prazan grob kako bi pokopali pronađene ostatke iako još uvijek nije poznat identitet, odnosno kome ti ostaci pripadaju. - Rečeno mi je kako je zatražena analiza DNK pronađenih ostataka te da će nakon što stignu rezultati, odnosno nakon što bude poznato je li riječ o Mariji ili nekom drugom, ostaci biti iskopani te ponovno pokopani po odgovarajućim vjerskim obredima - priča nam župnik koji je osobno poznavao 32-godišnju Mariju koja se u Gornjoj Tramošnici brinula o baki te je bila članica Pastoralnoga vijeća. Na pitanje zašto posmrtni ostaci nisu ostali do okončanja analize DNK u bolnici, gdje je i obavljena obdukcija, ili nekoj od mrtvačnica, fra Pero kaže kako je to u nadležnosti policije.

Stanovnici u strahu

- Ono što ja znam je da su ti posmrtni ostaci bili na obdukciji te je rečeno kako se za svaki sat duljeg zadržavanja ostataka u tim prostorijama mora izdvojiti novac, odnosno Općina Pelagićevo bi morala platiti određenu svotu za čuvanje tih ostataka, zbog čega su se iz policije odlučili za pokapanje - navodi fra Pero koji ne odobrava taj čin i smatra kako su posmrtni ostatci trebali biti pokopani tek kad se ustvrdi o kome je riječ, piše Večernji list BiH. Na pitanje kako su na tu situaciju reagirali stanovnici Gornje Tramošnice, svećenik kaže da nikome nije ugodno zbog pronalaska kostura s odrubljenom glavom. Međutim, u selu je ostalo svega dvjestotinjak stanovnika koji su uglavnom starije životne dobi. Tu je svega 3 do 4 djece. Marija Knežević bila je među mlađim stanovnicima tog sela, a njezini roditelji i brat žive u Zagrebu. Marija je posljednjih godina boravila u Gornjoj Tramošnici gdje se brinula o baki Jelici. Krajem prošle godine baka je smještena u bolnicu, a Mariji se gubi svaki trag nakon što je 30. studenoga prošle godine krenula u posjet baki Jelici koja je bila na liječenju u UKC-u Tuzla. Do bolnice Marija nikada nije stigla. U međuvremenu je baka vraćena kući, umrla je i pokopana, a Marija nije nazočila pokopu. Roditelji Petar i Danica cijelo su vrijeme tragali, tražili istragu, pitali se gdje je njihova kćer koju su posljednji put telefonski čuli prije više od godinu dana, a o kojoj stanovnici Gornje Tramošnice imaju samo riječi hvale. Godina iščekivanja, godina suza i godina neizvjesnosti... - Krajem studenoga prošle godine mi je poslala poruku da joj je mobitel u kvaru i da se, dok ga ne popravi, neće moći javljati. To je bila njezina posljednja poruka. Dali smo krv za analizu DNK. Želimo da se sve ovo već jednom završi. Na izmaku smo snage i živaca - kaže očajna majka Danica. A kako je nakon godine traganja kostur s odsječenom glavom pronađen u kući koja se nalazi u blizini one gdje je Marija stanovala s bakom, nitko ne zna. Navodno su slučajni prolaznici pronašli 26. studenoga kostur s odvojenom glavom. Kada Topčagić te njezin zet i kći, Mirza i Amela Kamberović, u devastiranoj i u korov potpuno zarasloj kući naišli su na ljudski kostur za koji se sumnja da pripada nestaloj djevojci.

Užasna scena u kući

O slučaj su se odmah uključili pripadnici Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Doboj i Okružno javno tužiteljstvo u Doboju, koji provode intenzivne provjere na terenu kako bi se utvrdile sve činjenice.

- Moj zet je, dok smo prolazili pored napuštene kuće, ušao u nju zbog fizioloških potreba. Istrčao je i panično povikao: “Ljudi, u kući je leš!”. Kada smo i mi došle do kuće, provlačeći se kroz šiblje, ispred ulaza u kuću ugledali smo ljudsku glavu. U kući je bilo tijelo u raspadu. Jedna cipela je bila na nozi, a druga u kutu sobe. Do tijela se nalazio veliki nož, a do njega veliki pramen kose - ispričala je šokirana Kada. Njezina kći Amela zbog užasa koji je vidjela danima ne jede i ne spava. S druge strane, neki od mještana Gornje Tramošnice ne vjeruju u tu priču. Navodno su im iz policije rekli kako je kostur pronađen u kanalu koji se nalazi pored kuće, a ne u kući. - Čudno mi je i da su kostur pronašle osobe koje to tvrde jer u tom dijelu nema Bošnjaka - rekao nam je jedan od stanovnika Gornje Tramošnice. Isti sugovornik smatra i kako posmrtni ostaci ondje gdje su pronađeni nisu bili dulje od nekoliko dana. Župnik Baotić kaže kako je vidio da su žutom policijskom vrpcom označeni i spomenuta kuća i kanal u njezinoj blizini te da on ne zna gdje su posmrtni ostaci točno pronađeni. Ističe i kako će, ako je riječ o Mariji, tražiti da se istraga provede do kraja i utvrdi što se toj djevojci dogodilo. Je li ona bila žrtva monstruoznog zločina ili je posrijedi nešto drugo. Od pronalaska posmrtnih ostataka po mjestu se svašta priča, od toga da je Marija bila u zabranjenoj vezi, do toga da se otrovala, pa do toga da je zvjerski ubijena. Na pragu kuće u kojoj je boravila ova djevojka s bakom već godinu dana stoji kamena cigla kao znak da u njoj života više nema...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije