Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH

Sve više građana traži pomoć liječnika, ima korone, gripe...

04.01.2024.
u 18:22

Uz koronavirus, koji je još prisutan, kao i razne prehlade, cirkulira i virus gripe

Kašalj, povišena temperatura, curenje nosa, malaksalost, gubitak okusa i mirisa, želučane tegobe... neki su od simptoma zbog kojih posljednjih dana veći broj stanovnika traži liječničku pomoć. Uzročnici navedenih simptoma razni su virusi, a njihovu širenju pogoduju relativno visoke temperature za ovo doba godine i masovnija okupljanja u povodu blagdana.

Uz koronavirus, koji je još prisutan, kao i razne prehlade, cirkulira i virus gripe. Kako su potvrdili iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, krajem prosinca potvrđeni su prvi slučajevi sezonske gripe. - U referalnom laboratoriju za gripu u FBiH potvrđena je prisutnost tipa A i tipa B - naveli su iz Zavoda. Kako su objasnili, nadzor nad gripom u FBiH je, kao i svake sezone, počeo u listopadu (40. tjedan).

Aktivnost gripe je niska do srednje visoka u zemljama europske regije, a detektiran je većinom virus gripe tipa A, dominantno podtip A(H1)pdm09. Zavod je za ovu sezonu osigurao 7000 doza cjepiva protiv gripe, prvenstveno za cijepljenje zdravstvenih djelatnika, a dio doza i za cijepljenje stanovništva. Gripa je akutna infekcija dišnog sustava prouzročena virusom gripe.

Inkubacija traje od 1 do 4 dana. Od ostalih uobičajenih virusnih infekcija dišnih puteva, od kojih su najčešće prehlade, gripa se razlikuje po naglom početku i razvoju simptoma bolesti (unutar 3 - 6 sati). Karakteriziraju je visoka temperatura (38 stupnjeva i viša), glavobolja i malaksalost. Poslije slijede simptomi curenja iz nosa, grlobolja i kašalj, koji u većini slučajeva spontano prolaze unutar 7 dana. Kašalj može potrajati i nakon što ostali simptomi prestanu. Osnovni put prijenosa gripe je kapljični. Zatvoreni prostori osobito su pogodni za širenje.

Moguć je prijenos izravnim ili neizravnim kontaktom (rukama, preko predmeta i sl.), kada kapljice ili izlučevine iz nosa i grla dospiju na ruke ili druge površine i ako nečistim rukama dodirujemo usta, oči ili nos. Uz cijepljenje, u borbi protiv gripe dobro je unositi hranom dovoljno vitamina, boraviti na svježem zraku, fizička aktivnost, izbjegavati zatvorene prostore i gužve...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije