Pretoplo vrijeme usred zime krivac za pune domove zdravlja i prijamne ambulante bolnica?

Sve veći broj virusnih i bakterijskih infekcija te upala pluća kod djece

storyeditor/2023-12-26/ok.png
27.12.2023.
u 14:50

Iako je zimsko vrijeme uvijek “rezervirano” za viroze, gripu i druge razne virusne i bakterijske infekcije (a od 2020. godine i COVID), podaci koji posljednjih dana pristižu od liječnika iz zdravstvenih ustanova primarne, ali i sekundarne zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini govore kako je povećan priljev pacijenata koji traže liječničku pomoć, piše Večernji list BiH.

Visoka temperatura

Proteklih dana, a tako je bilo i jučer, velik je broj malih pacijenata zatražio i pomoć pedijatara u Klinici za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zbog istih ili sličnih simptoma. Većina djece imala je temperaturu oko 40 stupnjeva, koju roditelji ne uspijevaju skinuti doma do pet, pa i sedam dana.

I prim. mr. sc. Vesna Brkić, pedijatrica iz Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar, potvrdila nam je kako se posljednjih dana u prijamnoj ambulanti Pedijatrije pregledaju deseci najmlađih pacijenata. Prema njezinim riječima, bilježe povećan broj respiratornih infekcija. Osim viroza, posljednjih je dana zabilježen i povećan broj malih pacijenata kojima je otkrivena upala pluća (uglavnom je bila riječ o bakterijskim), dok su dosad na Klinici i nekoliko slučajeva pertusisa (veliki kašalj - hripavac), a riječ je o malim pacijentima koji nisu cijepljeni protiv te veoma zarazne dječje bolesti koja posljednjih tjedana hara susjednom Hrvatskom, a prijeti i prelijevanjem u BiH.

Dr. Brkić ističe da, kada je riječ o upali pluća, kod djece sve uglavnom najprije počinje simptomima viroze, što se na kraju razvije u upalu pluća. S druge strane, još se više malih pacijenata dnevno pregleda u ambulantama domova zdravlja.

- Epidemiološka situacija vezana uz pertusis (veliki kašalj, hripavac) kontinuirano se nadzire i procjenjuje na županijskim razinama i u cijeloj Federaciji BiH. Pertusis je cijepno preventabilna bolest - kazao je nedavno za Večernji list prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

S obzirom na dijagnoze i gužve zabilježene na Pedijatriji, liječnici kažu kako ih broj malih pacijenata podsjeća na vrijeme koje je prethodilo epidemiji koronavirusa. Naime, i tada, prije službene pojave prvih slučajeva, velik je broj djece patio od kašlja i obolio od upale pluća. S druge strane, na Pedijatriji SKB-a Mostar zasad se ne susreću s pojavom gripe ili koronavirusa.

Bilježi se, također, i porast broja oboljelih od streptokokne angine. Uspoređujući, primjerice, mjesečno izvješće Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o zaraznim bolestima u Federaciji Bosne i Hercegovine za listopad 2023. i isti mjesec 2022., vidljivo je kako je ovog listopada zabilježeno 29 slučajeva više (listopad 2023. - 71; listopad 2022. - 42).

Tako je streptokokna angina bila na petom mjestu vodećih zaraznih bolesti u FBiH. Na prvom mjestu su u listopadu bile ILI - bolesti slične gripi (1856), dok se COVID smjestio na četvrto mjesto (116), a 2022. bio je na drugom sa zabilježenih 756 slučajeva.

Je li neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine “pogodovalo” brzom širenju virusa i bakterija, liječnici nisu htjeli spekulirati, no živa na termometru koja krajem prosinca raste na 15 i više stupnjeva, a ponegdje se približava i 20, zasigurno ne može pozitivno djelovati na zdravlje ljudi.

- Provodimo kontinuirani nadzor nad gripom i COVID-om. Preporučujemo cijepljenje protiv sezonske gripe, napose osobama starijima od 65 godina, osobama s kroničnim oboljenjima, zdravstvenim djelatnicima, onima u ustanovama zdravstvene i socijalne skrbi, kao i osobama koje zbog prirode svog posla imaju veliki broj kontakata. Svi zainteresirani mogu se cijepiti svakog dana i u Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Mostaru i u Sarajevu - istaknuo je nedavno za Večernjak dr. Skočibušić.

Pridržavati se mjera

Zbog povećanog broja zaraza u proteklom su razdoblju neke bolnice, odnosno klinike i odjeli uveli i ograničenje posjeta.

Iako se, prema Skočibušićevim riječima, nakon tri godine pandemije, klinička slika COVID-19 mijenjala u povoljnom smjeru, a broj inficiranih je stabilan i ne ugrožava zdravstveni sustav u BiH, odnosno Federaciji BiH, liječnici i dalje savjetuju da se pridržavamo mjera poput osobne higijene, redovitoga pranja ruku, kao i provjetravanja prostorija, da ne idemo u posjete ugroženim skupinama stanovništva ako smo prehlađeni i bolesni te da bi se svakako bilo dobro zaštititi i maskama koje smo, ne tako davno, zbog pandemije koronavirusa, svi nosili...

- Docjepljivanje protiv COVID-19 preporučujemo osobama koje su pod najvećim rizikom od ozbiljnih oblika bolesti, i to osobama starijim od 60 godina i teško bolesnim osobama, ali i zdravstvenim djelatnicima - dodao je nedavno dr. Skočibušić za Večernjak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?