SVE SU VRSTE DOBRE

Svakodnevna konzumacija gljiva može smanjiti rizik oboljenja od raka - za čak 45 posto

shutterstock
03.05.2021.
u 07:28

Znanstvenici kažu da vjerojatno zbog visokog udjela vitaminima, hranjivih tvari i antioksidansa gljive mogu organizam zaštititi od razvoja nekih malignih stanica

Novo je istraživanje Instituta za rak Penn State pokazalo da je samo 18 grama gljive - otprilike jedna gljiva srednje veličine dnevno- moglo biti dovoljno da se rizik od raznih karcinoma smanji za čak 45 posto.

Istraživači su naime analizirali 17 različitih studija objavljenih između 1966. i 2020. godine, kako bi utvrdili postoji li već uočena veza između konzumacije gljiva i razvoja karcinoma - posebno raka dojke.

Otkrili su da gljive donekle mogu organizam zaštititi od razvoja nekih malignih stanica, vjerojatno zbog visokog udjela vitaminima, hranjivih tvari i antioksidansa.

Inače, znanstvenici tvrde da se u zadnje vrijeme sve više istražuju razni benefiti koje gljive imaju na organizam, a već ih se povezivalo sa smanjenjem rizika od raka prostate i grlića vrata maternice, te s poboljšanjem različitih moždanih funkcija.

-  Gljive su najveći prehrambeni izvor ergotioneina, jedinstvenog snažnog antioksidansa koji je i svojevrsni 'stanični zaštitnik', pa bitnu ulogu imaju i u obrani od bolesti i u čuvanju organizma od prijevremenog starenja, pa pomažu odgoditi pojave poput gubitka kolagena ili stvaranja bora... - rekao je za Metro autor studije koautor studije John Richie.

On napominje kako se ne treba previše opterećivati s vrstama jer su istraživači otkrili da sve vrste gljiva uključene u prehranu smanjuju rizik od raka, a tek će buduće studije precizirali s kojim to mehanizmima postižu i kako točno sprječavaju razvoj različitih tipova karcinoma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?