Svjetska zdravstvena organizacija

Svaki peti muškarac i svaka šesta žena u svijetu oboljevaju od tumora

13.09.2018.
u 11:02

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da svaki peti muškarac i svaka šesta žena u svijetu obole od raka, a da svaki osmi muškarac i svaka jedanaesta žena umru od te bolesti.
U svijetu je tijekom ove godine zabilježeno 9,6 milijuna smrtnih ishoda.

Novi slučajevi raka u svijetu u ovoj godinu dostižu 17 milijuna oboljenja, dok je 2012. zabilježeno četiri milijuna.

Oko polovine novih slučajeva i više od polovine ukupnih smrti od raka u svijetu 2018. zabilježeno je u Aziji, većinom u Kini, djelomično i zato što je tamo koncentrirano oko 60 posto svjetskog stanovništva.

Pet godina nakon postavljanja dijagnoze oboljenja i dalje živi 43,8 miliona pacijenata, navode stručnjaci.

Rak pluća vodi među najčešće dijagnosticiranim oboljenjima kod muškaraca i predstavlja glavni uzrok smrti /20 posto slučajeva/, prenose mediji.

WHO navodi da je zabrinjavajuće povećanje slučajeva raka pluća kod žena, koji sada predstavlja glavni uzrok smrti od karcinoma ženskih osoba u 28 zemalja.

U Sjevernoj Americi, sjevernoj i zapadnoj Europi, posebno u Danskoj i Nizozemskoj, Kini, Australiji i Novom Zelandu primijećena je najviša stopa novih slučajeva kod žena, a Mađarska vodi na tom popisu.

Rak dojke je glavni uzrok smrti od raka među ženama - 627.000 smrtnih slučajeva.

On predstavlja i oko četvrtinu novih slučajeva raka dijagnostifikovanih među ženama u svijetu. Među novim slučajevima slijedi rak debelog crijeva u razvijenim zemljama i rak grlića maternice u zemljama u razvoju.

Povećanje broja oboljenja od raka izazvano je demografskim rastom, starenjem i porastom faktora opasnosti poput pušenja, pretilosti, slabijeg kretanja i neuravnotežene prehrane.

U zemljama brzog ekonomskog rasta rak je povezan sa siromaštvom i zarazama i najčešće se otkriva na jetri, želucu, grliću maternice...

Između trećine do dvije petine novih slučajeva raka mogli bi se izbjeći eliminiranjem ili smanjenjem izloženosti poznatim faktorima opasnosti povezanim sa načinom života i okolinom.

I broj Europljana oboljelih od karcinoma je u porastu, dok smrtnost od ove bolesti opada, navode iz WHO.

Prema mapi WHO, koja obuhvata 53 zemlje - od Portugala do Rusije preko Kirgizije, u europskom dijelu 2014. godine od karcinoma je oboljelo 2,4 posto stanovništva, što je za pola više nego 2000. godine.
 
Taj broj krije velike razlike, zavisno od vrste karcinoma i stanovništva koje je obuhvaćeno.

Tako je u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Danskoj i na Islandu rasprostranjenost bolesti dva puta veća /pet posto/, dok je smanjena /1,8 posto/ u Zajednici Neovisnih Država, koja uključuje devet zemalja nekadašnjeg sovjetskog bloka, među kojima su Bjelorusija, Gruzija i Rusija.

Stopa oboljelih u EU je 2013. godine iznosila 2,8 posto, pri čemu su više obolijevale žene /2,9 posto/ nego muškarci /2,7 posto/.

Broj slučajeva karcinoma dojke u porastu je za čak 30 posto od 2000. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?