Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Svaki drugi učenik u BiH je funkcionalno nepismen

03. prosinca 2019. u 11:25 0 komentara 143 prikaza

U Sarajevu su danas predstavljeni rezultati PISE, najvećeg svjetskog istraživanja u obrazovanju koje se svake tri godine provodi na globalnoj razini. Ove godine je 79 zemalja sudjelovalo u testiranju PISA-e, a među sedam zemalja koje su prvi put provele testiranje je i BiH.

U BiH je sudjelovalo 213 učenika u osnovnim i srednjim školama (od 7. razreda osnovne do 1. razreda srednje škole). Ukupno je testirano 46 učenika. Testiranje učenika je trajalo 2,5 sata i sastavljeno je iz dva dijela. Učenici su radili test iz tri oblasti matematike, prirodnih znanosti i čitanje. Kreativnost, suradnja, inovativnost, kritičko razmišljanje su neki od ključnih segmenata koji se vrednuju, piše Klix.ba. 

Iz testiranja u matematici učenici iz BiH su osvojili 406 bodova, iz čitanja 403, a iz prirodnih znanosti 398 i ti rezultati su ispod prosjeka. BiH generalno ima lošiji prosjek u usporedbi s referentnim zemljama, poput zemalja regije, uključujući i Austriju. Najbolje rezultate učenici iz naše zemlje su ostvarili u matematici, a najlošije iz prirodnih znanosti.

Svaki drugi učenik u BiH je funkcionalno nepismen, ocjena je PISA testiranja.

Vodeće zemlje su Kina, Singapur, Estonija, Kanada i slično. BiH je na začelju regiji i od ukupno 79 testiranih zemalja, BiH je na 62 mjestu. BiH je zadovoljila sve međunarodne standarde za ovo ocjenjivanje i to je prema ocjeni PISA-e dobar znak.

Ulaganje u obrazovanje i rezultati na PISA testovima postoji, ali ta veza nije linearna, poručili su iz OECD-a. Iskustva su pokazala kako se rezultati na PISA testovima poboljšavaju kada se poboljšaju uvjeti za rad učitelja. Za bolje rezultate utječe i smanjenje broja učenika u razredima i brojni drugi faktori.

Ovo je prvi put da je BiH dobila realne, međunarodno mjerljive pokazatelje koliko je kvalitetno obrazovanje u našoj zemlji te kakvim znanjem, vještinama i kompetencijama raspolažu učenici iz BiH.

PISA mjeri funkcionalno znanje, vještine i kompetencije učenika, odnosno njihovu sposobnost za rješavanje problema te ukazuje koliko je znanje koje učenici posjeduju primjenjivo u daljnjem životu. Upravo se zbog toga PISA provodi među  petnaestogodišnjacima, pomažući nam doznati u kolikoj su mjeri učenici nakon završenog obveznog obrazovanja pripremljeni za nastavak školovanja, uključivanje u proces rada i aktivno sudjelovanje u društvu.

Od 2000. godine PISA se provodi u trogodišnjim ciklusima, pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomski razvoj i suradnju (OECD). Bosna i Hercegovina je posljednja država iz regije koja se priključila ovom istraživanju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.