Opasnost

Svake godine sve više alergija, ambrozija opasna

28.07.2015.
u 21:45

Kao vrlo čest problem vezano uz ambroziju, uz alergijsku hunjavicu razvija se i astma

Već u kolovozu pa do kraja rujna osobe alergične na ambroziju proživljavaju vrlo 'mučno' razdoblje u godini. Muku muče s nizom simptoma: šmrcaju, kišu, svrbi ih nos, imaju vodeni iscjedak iz nosa, natiču im kapci, otežano dišu... Ova neugodna alergija može se pojaviti u svakoj životnoj dobi.

- Ambrozija proizvodi pelud u velikim količinama koji je jedan od najjačih poznatih alergena. 
Klasični simptomi alergijskog rinitisa su kihanje, curenje nosa, svrbež kože i sluznice te pojačano suzenje očiju.

Kao čest problem uz alergijsku hunjavicu, razvija se i astma. Stoga, apeliramo na poljoprivrednike, kao i vlasnike, odnosno korisnike voćnjaka, vrtova i sličnih površina da uništavaju ovaj korov po mogućnosti dok još nije počela njegova cvatnja. 
Na manjim površinama i u slučaju pojave pojedinačnih biljaka ambroziju je najpoželjnije uništavati čupanjem cijele biljke zajedno s korijenom. Na većim površinama preporučuje se košenje biljaka tik iznad tla (do 5 cm od zemlje), a što je poželjno uraditi prije cvatnje ambrozije. Velike površine i površine pod poljoprivrednim kulturama po mogućnosti treba tretirati odgovarajućim herbicidima dopuštenim za tu namjenu. Ipak, kao ekološki najprihvatljivija mjera podrazumijeva se održavanje površina u nezakorovljenom stanju, kažu za portal Večernjeg lista u BiH, Vecernji.ba, iz Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.

Kako tvrde, problematično je to što se iz godine u godinu ambrozija nalazi na sve više lokacija.

Ova korovska biljka svojom peludi agresivno utječe na ljudski organizam, tako da ako se ne poduzme nešto ozbiljnije, moglo bi doći do ekspanzije njene populacije. Ima je čak i u središtu grada, na izlazima prema Buni, na prostoru Čapljine..., a najviše je ima uz prometnice.

Na svu sreću, na poljoprivrednim površinama je manje rasprostranjena, a ona je biljka koja voli rahla i obrađena zemljišta, i kada se udomaći na takvim terenima, mogu nastati veliki problemi.

Ambrozija se smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskih oboljenja, s obzirom na to da je njen polen najjači alergen.

Broj oboljelih iz godine u godinu sve je veći jer se širi i ambrozija.
U našim krajevima ambrozija niče sredinom travnja, a cvjeta od početka srpnja do prvih mrazeva. Najviše dnevne koncentracije polena ambrozije u zraku su u rujnu. Biljka proizvodi polen u velikim količinama, a oprašuje se vjetrom, što je jedna od karakteristika alergogenih biljaka.

U vrijeme cvjetanja ambrozije držite prozore zatvorene, a izbjegavajte izlaske između 10 i 16 sati tijekom suhog, vrućeg i vjetrovitog vremena kada su koncentracije polena u zraku najveće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije