Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u Bruxellesu poručila

Sva rješenja u BiH moraju biti rezultat unutarnjeg dijaloga i dogovora

storyeditor/2024-02-20/Kristo_Varhelyi.jpg
21.02.2024.
u 13:08

Ozračje i poruke koje su se mogle čuti tijekom jučer održanih sastanaka u Bruxellesu, a koje je s članovima Vijeća za opće poslove Europske unije imala predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, kao i tijekom bilateralnog sastanka koji je imala s povjerenikom Europske komisije za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyijem​, otvaraju prostor za optimizam kako će BiH vrlo skoro dobiti “zeleno svjetlo” za otvaranje pregovora s EU-om, piše Večernji list BiH.

Rezultati rada

Krišto je u izjavi medijima nakon sastanka naglasila kako može reći da je, nakon razgovora na samom Vijeću, kao i tijekom susreta s Várhelyijem, uvjerena da će se EU, odnosno Europsko vijeće, na pozitivan način opredijeliti spram postignutih rezultata BiH. Kao što je poznato, domaćin ovoga važnog sastanka bili su povjerenik Várhelyi i savezna ministrica Republike Austrije za Europsku uniju i ustavna pitanja Karoline Edtstadler​, a tom prilikom Krišto im je prezentirala rezultate rada, odnosno ostvareni napredak, potvrdivši kako je Vijeće ministara usvojilo i u parlamentarnu proceduru uputilo 13 nacrta zakona, od čega je 9 s oznakom EU-a, a 7 ih je već usvojeno u Parlamentu BiH. Uz to, dodala je, usvojili su i niz drugih aktivnosti i akata nužnih za provedbu reformi.

- Također sam članove Vijeća za opće poslove informirala kako ubrzano radimo i na preostalim obvezama koje su trenutačno pred nama, a one su vezane uz određene zakone koji se nalaze u fazi usuglašavanja, kao što su Zakon o Sudu BiH, Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o zaštiti osobnih podataka - objasnila je Krišto. Istodobno, članovima Vijeća prenijela je i kako se intenzivno radi na izmjenama Izbornog zakona BiH, uz naglasak kako je važno provesti cjelovitu reformu, što podrazumijeva i provedbu odluka Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda i provedbu svih presuda Europskog suda za ljudska prava, za što su svi u BiH opredijeljeni. Dodala je i kako se moraju donijeti i druge popravke materije koje se odnose na demokratičnost i transparentnost izbornog procesa.

- Smatram ključnim da rješenja ovih pitanja, ali i ostalih moraju biti rezultat unutarnjeg dijaloga i dogovora, na čemu inzistiram. Jedino rješenja koja su donesena u institucijama BiH jamče dugoročnu stabilnost i sigurnost, poboljšavaju odnose i vraćaju povjerenje među narode u BiH - poručila je Krišto. Predsjedateljica je poručila kako potpuna predanost stvarnim reformama i spremnost da se suočimo s izazovima koji su pred BiH jasno pokazuju posvećenost europskim integracijama i želju BiH da postane punopravna članica europske obitelji.

- Dok nastavljamo put prema članstvu u Europskoj uniji, moramo imati na umu da su reforme ključne za naš vlastiti napredak i razvoj. One nisu samo obveza prema EU već i moralna te praktična nužnost za izgradnju bolje budućnosti za sve nas u BiH. Stoga, uvjerena sam kako će nam i Europsko vijeće, imajući u vidu, prije svega, naše rezultate, ali i uloženi napor te postignuti napredak, otvoriti pregovore u ožujku - kazala je predsjedateljica Krišto.

Ključna faza

Borjana Krišto je tijekom bilateralnog razgovora s europskim povjerenikom naglasila da je postignuti napredak rezultat, prije svega, dobrih politika vođenih jasnom vizijom i ciljem te kontinuiranog dijaloga legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda. Dodala je da potpora i ohrabrujući signali iz Bruxellesa potiču predanost Vijeća ministara BiH i osnažuju motivaciju političkih lidera da se ubrza proces europskih integracija. Istaknula je da se BiH nalazi u ključnoj fazi europskog puta u kojoj je imperativ nastavak reformskog procesa, izrazivši uvjerenje da će institucije EU-a prepoznati ostvareni napredak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije