DIJAGNOSTIKA

Suze mogu otkriti imate li ovu bolest godinama prije nastanka simptoma?

Thinkstock
23.02.2018.
u 21:46

Biomarkeri mogu jednostavno biti otkriveni analizom suze u kojima se jako brzo mijenjaju razine određenih proteina.

Znanstvenici nas iznenađuju s novim saznanjima iz svijeta zdravstva. Otkriveno je kako se analizom suza može otkriti ima li osoba Parkinsonovu bolest ili ne.

Biomarkeri mogu jednostavno biti otkriveni analizom suze u kojima se jako brzo mijenjaju razine određenih proteina.  Ovo može pomoći u otkrivanju bolesti godinama prije nego se razviju simptomi temeljem kojih liječnici pristupaju liječenju bolesti,odnosno propisivanju lijekova koji djeluju na obnovu dopamina u mozgu.

Od Parkinsonove bolesti boluje oko 127 tisuća Britanaca i oko 600 tisuća Amerikanaca.  Neurolog Mark Lew izjavio je da ovo istraživanje otkriva jednostavniji, jeftiniji i znatno raniji način dijagnostike ove bolesti putem biomarkera u suzama.

U istraživanju provedenom na Keck School of Medicine pri Sveučilištu Southern California, sudjelovalo je 55 osoba s dijagnosticiranom Parkinsonovom bolešću, a njihove uzorke suza znastvenici su usporedili sa suzama 27 osoba koje ne boluju od spomenute bolesti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?