Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Suvremene košnice iz Brčkog uskoro i na tržišta izvan BiH

15. svibnja 2019. u 12:00 0 komentara 172 prikaza

Udruga Golub, koju je pokrenulo nekoliko entuzijasta u Brčkom, izrasla je u jednu od ključnih organizacija za promociju ruralnog razvoja, podizanje svijesti o zaštiti životne sredine i održive poljoprivrede, a za Milana Dragičevića iz te udruge odmora nema, piše Večernji list BiH. 

Ponosni na rezultate

- Udruga je nastala, u prvom redu, da se unaprijede uvjeti života u ruralnim krajevima D. Brčko BiH. Članstvo čine ne samo poljoprivredni proizvođači već i stručnjaci iz raznih oblasti. Već smo imali uspješnih projekata u promociji turizma, radu sa zajednicom i dokazali smo da možemo napraviti važne iskorake za naše društvo - kazao je Dragičević. U suradnji s USAID/Sweden FARMA II projektom udruga je pokrenula Pčelarski centar u Brčkom. - Kroz udrugu uskoro želimo registrirati i poduzeće da bismo mogli širiti poslovne ideje na ozbiljniji način te realizirati neke preliminarne dogovore oko izvoza naših proizvoda. U našem Pčelarskom centru u Brčkom proizvode se košnice svih tipova, i to na najkvalitetniji i najsuvremeniji način kad je u pitanju stolarski zanat. Kapacitet nam je oko 300 košnica mjesečno, što nije dovoljno ako bismo se opredijelili za veću razinu rada koji predviđa izvoz i prodaju na veliko. No, ponosni smo i na svoje trenutačne rezultate te vjerujem da prostora za napredak ima - poručuje Dragičević. Osim košnica, u Pčelarskom centru proizvode i satne osnove po sustavu hladnog valjanja. - Uz ovu liniju spojili smo i sterilizaciju pod tlakom u autoklavu, što na Balkanu još nitko nije uradio. Jedino sterilizacija u autoklavu na temperaturi od 135 Celzijevih stupnjeva, uz tlak od 3,4 bara u trajanju od 30 min., jamči potpunu sterilizaciju voska. Planiramo tražiti partnere za kupnju dodatne opreme i strojeve koje će nam omogućiti zapošljavanje oko 15 radnika da bismo dostignuli odgovarajuće količine za kupce u inozemstvu - objašnjava Dragičević, priopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Novi savjeti i znanja

Sad rade na realizaciji više pojedinačnih poslova da bi bili što konkurentniji na tržištu te proširenje proveli na najbolji mogući način. To traži usavršavanje proizvodnje košnica i satnih osnova, nabavu novih strojeva, repormaterijala odgovarajuće kvalitete, potpisivanje ugovora s pilanama da bi osigurali osnovnu sirovinu za rad, nabavu čistog pčelinjeg voska, te zapošljavanje novih radnika. U tijeku je i realizacija dodjele košnica koje sami proizvode mladim pčelarima koji su prošli pčelarsku obuku i koji se žele nastaviti baviti pčelarstvom. - Ključna pomoć USAID/Sweden FARMA II projekta bila je nabava dva stolarska stroja i linije za izradu satnih osnova. Dobili smo mnogo savjeta i proširili znanje. Poruka svim sadašnjim i budućim proizvođačima je da ne posustaju i odustaju već da vrijedno rade i maksimalno se trude unaprijediti posao - kaže Dragičević. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.