izbori za novi saziv Hrvatskog sabora

Danas istječe rok za registraciju birača u 11. izbornoj jedinici, blago porastao broj zainteresiranih za glasovanje

izbori u Hrvatskoj
05.04.2024.
u 21:40

Za manje od dva tjedna hrvatski državljani izvan Hrvatske glasovat će na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora, a do tada dio birača mora se obvezno registrirati

Očekivano, kako se približava krajnji rok za registraciju birača u 11. izbornoj jedinici za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, raste zanimanje hrvatskih državljana pa se posljednjih dana stvaraju manje gužve ispred diplomatsko-konzularnih predstavništava izvan Republike Hrvatske, piše Večernji list BiH.

Posebice u BiH, gdje se tradicionalno očekuje najveći broj birača. Rok ovdje, ali i diljem dijaspore za prijavu za glasovanje određenih kategorija hrvatskih birača istječe danas u ponoć, kako je i predviđeno hrvatskim Izbornim zakonom. Naime, deset dana prije početka izbora mora se okončati proces prethodne, odnosno aktivne registracije birača za izbore koji se izvan Hrvatske održavaju dva dana, 16. i 17. travnja.

Različite kategorije

Registrirati se trebaju birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta. Da bi uopće glasovali u inozemstvu, moraju podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača. S druge pak strane, birači koji nemaju prebivalište u RH, da bi mogli glasovati, aktivno se registriraju po službenoj dužnosti ili na osobni zahtjev. Naime, birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom prebivališta izvan Republike Hrvatske (nova osobna iskaznica s čipom) ne moraju se aktivno registrirati, nego će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta u inozemstvu upisanoj u osobnoj iskaznici. Birači koji se pak na dan održavanja izbora budu nalazili na konzularnom području različitom od navedenog u osobnoj iskaznici trebaju ipak podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije. Primjerice, to se odnosi na nekoga tko je iz Viteza ili središnje Bosne, a tko se u trenutku izbora nalazi u Mostaru. Najčešće bi to mogao biti slučaj s osobama koje studiraju u Mostaru ili se zbog prirode posla zateknu na drugoj lokaciji izvan mjesta prebivališta. Istodobno, birači koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, pa čak ni osobni dokument, trebaju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj. Jesu li upisani u središnji registar birača, svi mogu provjeriti online putem stranice https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/. Zahtjeve za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjeve za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u Bosni i Hercegovini, odnosno nadležnom uredu uprave u RH ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. Birači koji pak imaju vjerodajnice i pristup aplikaciji e-Građani, zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju mogu podnijeti tako te izbjeći gužve.

Adrese za prijavu

Obrasci zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjeva za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske, a dostupni su i na stranici https://mpu.gov.hr/, na kojoj je više informacija o registraciji birača. U uputama se navodi kako podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati svoj zahtjev te ga dostaviti osobno ili e-poštom na jednu od sljedećih adresa: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu, Ulica maršala Tita 28, 71000 Sarajevo, e-pošta crocons.sarajevo@mvep.hr; zatim Generalni konzulat Republike Hrvatske u Mostaru, Zagrebačka 8, 88000 Mostar, e-pošta: gkrhmo@mvep.hr; Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli, Kazan mahala 1, 75000 Tuzla ili e-pošta: gkrhtuzl@mvep.hr. Za birače s područja RS-a adresa je: Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci, Milana Karanovića 1, 78000 Banja Luka i e-pošta: gkrhbanja@mvep.hr. U Vitezu je adresa: Konzulat Republike Hrvatske, Franšizni centar, Poslovni centar 96 broj 2, 72250 Vitez, e-pošta: krh.vitez@mvep.hr. Slijedi Konzulat Republike Hrvatske u Livnu: Trg Žitarnica 1, 80101 Livno, e-pošta: KRH.Livno@mvep.hr i Konzulat Republike Hrvatske u Orašju, Treća ulica 15, 76270 Orašje, e-pošta: KRH.Orasje@mvep.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?