Poslovanje Elektroprivrede HZ HB

Suša i Aluminij umanjili prihode za čak 81,4 milijuna maraka

03.11.2018.
u 13:00

Naime, prema podacima revizora, u prošloj godini EP HZ HB doživio je pad prihoda za čak 81,4 milijuna maraka, odnosno više od 20 posto godišnjeg proračuna. Poduzeće je ostvarilo prihod u 2017. godini od 311,724.825 maraka, dok je u prethodnoj godini iznosio 393,160.395 maraka, piše Večernji list BiH. 

Hidrologija i Aluminij

- Godina 2017. bila je hidrološki najlošija otkako ovo poduzeće postoji i to je jako utjecalo na naše prihode. Također, prošle godine nismo isporučivali električnu energiju Aluminiju, što je također jedan od glavnih razloga pada prihoda.

Treba naglasiti i kako je, osim ovolikog pada prihoda, EP HZ HB normalno poslovao i izmirivao svoje obveze - rekli su jučer iz ovoga poduzeća za Večernji list. Dodali su kako je pad prihoda uočen u prvoj polovini prošle godine i tada su poduzimani koraci koji su osigurali normalno poslovanje poduzeća.

- Na svim razinama poduzete su mjere štednje, što je u konačnici osiguralo da EP HZ HB na kraju godine pozitivno posluje. Danas smo u situaciji da imamo odličnu hidrološku godinu, kupci koji su ranijih godina otišli od nas se vraćaju i možemo reći kako su problemi s kojima smo se suočavali prošle godine sada daleko iza nas - istaknuli su naši sugovornici. Na pitanje je li ovoliki pad prihoda razlog zbog kojeg se razmišlja o povećanju cijena električne energije, dobili smo negativan odgovor.

- Direktor Marinko Gilja ranije je zauzeo odlučan stav kako neće biti povećanja cijene električne energije i o tome se ne razmišlja. Mi smo i prošle godine, unatoč ovim problemima, nastavili širiti svoje pogone, otvarati nova radna mjesta i očekujemo da će tako biti i u budućnosti. Želimo osigurati radna mjesta mladim ljudima, omogućiti im da ostanu na svojim ognjištima i grade život u svojoj zemlji. Uprava na čelu s direktorom Giljom nastavit će raditi u tome smjeru - zaključili su naši sugovornici iz Elektroprivrede HZ HB.

Kupnja struje

Treba napomenuti kako je prošle godine EP HZ HB bio u situaciji da mora kupovati električnu energiju na stranim tržištima, što je predstavljalo troškove koji nisu bili planirani na početku 2017. godine.

Svi ti čimbenici ove godine ne postoje jer je godina izuzetno kišovita i proizvodni pogoni rade u punom kapacitetu. To je razlog zbog kojeg se očekuje daleko bolja poslovna godina nego što je bila 2017. Također, nastavljene su aktivnosti na novim projektima i očekuje se kako će proizvodni kapaciteti uskoro biti dodatno prošireni.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?