Brčko Distrikt

Supervizor Berton odbacio zahtjev za suglasnost za održavanja referenduma

Bruce G. Berton
19.08.2016.
u 13:49

Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi s danom RS neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da ne dam svoju suglasnost za održavanje referenduma RS na teritoriju Distrikta Brčko - izjavio je Berton

Supervizor za Distrikt Brčko Bruce G. Berton odgovorio je danas na pismo gradonačelnika Brčkog Ante Domića kojim se tražila suglasnost supervizora za održavanje referenduma RS na teritoriji Brčko Distrikta BiH za građane koji imaju državljanstvo Republike Srpske. 

- Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi s danom RS neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da ne dam svoju suglasnost za održavanje referenduma RS na teritoriju Distrikta Brčko - izjavio je supervizor Berton u odgovoru gradonačelniku Brčkog Domiću. 

Nalog supervizora donesen 2007. godine propisuje da se referendumi na teritoriji Distrikta Brčko mogu održavati isključivo uz prethodnu suglasnost supervizora za Brčko Distrikt u pisanoj formi, te da se provode isključivo pod uvjetima koje odobri supervizor za Brčko Distrikt.

Svrha ove mjere je da se osigura da su referendumi koji se održavaju u Distriktu u skladu s domaćim i međunarodnim zakonima, a posebno s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz OHR-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije