naturopatska liječnica otkriva

Sumnjate da vam smeta gluten? Ova dva simptoma na licu će vam to potvrditi

lice
shutterstock
04.06.2022.
u 10:28

Ono što jedemo može ozbiljno utjecati na našu kožu. Od tamnih mrlja do pogoršanja trenutnih stanja kože, a utjecaj glutena na kožu nije za zanemariti.

Ono što jedemo utječe na cijelo naše tijelo na pozitivan i negativan način. Znamo da ćemo se osjećati dobro ako jedemo zdravu hranu koja uključuje zeleno lisnato povrće i voće bogato antioksidansima. S druge strane, znamo i da ćemo se osjećati loše ako pojedemo cijelu kutiju čokoladnih keksa.

Konzumacija specifičnih namirnica poput šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, glutena i alkohola uvelike utječe na naše lice, otkrila je dr. Nigma Talib, kanadska naturopatska liječnica koja se fokusira na holističko liječenje problema kože, piše ljepotaizdravlje.hr.

Pojašnjava da zbog onoga što unosimo u svoje tijelo patimo od uobičajenih problema s kožom poput akni, tamnih podočnjaka  i crvenila. Već smo pisali kako mlijeko i mliječni proizvodi mogu utjecati na vašu kožu, a konzumacija glutena, ističe liječnica, može imati sličan neželjeni učinak. Ne govorimo samo o napuhnutosti trbuha.

Jeste li osjetljivi na gluten?

Ono što jedemo može ozbiljno utjecati na našu kožu. Od tamnih mrlja do pogoršanja trenutnih stanja kože, a utjecaj glutena na kožu nije za zanemariti.

No, što je zapravo gluten? Gluten je protein koji se nalazi u pšenici – tako da su pizza, krafne, tjestenina, kruh i kolači zabranjena zona ako ste na njega osjetljivi ili intolerantni. Kada identificirate tzv. “glutensko“ lice, dr. Talib ističe dva glavna simptoma na koje trebate obratiti pažnju. To su: natečeni crveni obrazi te tamne pigmentacijske mrlje ili prištići oko brade.

“Gluten može biti krivaca za upale, prerano starenje, suhu kožu, pa čak može pogoršati postojeće akne. Gluten također uzrokuje povećanje upalnih reakcija u vašem tijelu, što dovodi do nadutosti ili crvenila kože. Ako vaš imunološki sustav reagira na gluten, vaša se reproduktivna ravnoteža mijenja, što može rezultirati hormonalnim akanama na području brade“, zaključuje naturopatska liječnica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?