Razvoj

SUM AI - prvi centar za umjetnu inteligenciju u BiH

09.12.2023.
u 11:16

Sveučilište u Mostaru otvorilo je vrata Centra za umjetnu inteligenciju - SUM AI, prvog takvog centra u Bosni i Hercegovini, čime je postalo ključna institucija u području istraživanja i primjene umjetne inteligencije. Osnovan odlukama Senata i Upravnog vijeća Sveučilišta, SUM AI predstavlja logičan nastavak razvoja informatičkih tehnologija na Sveučilištu, prateći najnovije svjetske trendove te ostvarujući jedan od ciljeva Digitalne strategije SUM-a.

Potrebe tržišta rada

SUM AI želi biti predvodnik u regiji kada je riječ o istraživanju i razvoju AI tehnologija u području obrazovanja, dok trenutačno postoje samo tri istraživačka centra u regiji koja se bave umjetnom inteligencijom, dva u Zagrebu i Rijeci te jedan u Novom Sadu. SUM AI usmjeren je na poticanje istraživanja i primjene umjetne inteligencije, s posebnim naglaskom na područje obrazovanja. Cilj centra je istraživati, razvijati i obrazovati u području umjetne inteligencije, piše Vecernji.ba. Jedna od ključnih zadaća SUM AI-ja je analiziranje potreba tržišta rada za stručnjacima iz područja umjetne inteligencije, obučavanje studenata i zaposlenika Sveučilišta te povezivanje potencijalnih stručnjaka s industrijom umjetne inteligencije. Ova inicijativa ima važnu ulogu u razvoju visokokvalitetnih kadrova u području umjetne inteligencije i osiguravanju da Sveučilište u Mostaru odgovori na potrebe tržišta rada.

- SUM AI je tijekom proteklih nekoliko mjeseci uspješno formirao mladu i predanu ekipu koja se posvećuje različitim projektima. Od samog početka postavili smo temelje za naše aktivnosti fokusirajući se na tri ključna stupa: znanstvene projekte, stručne projekte za gospodarstvo te suradnja sa studentima. Prije samo dva mjeseca počeli smo SUM AI praksu na studiju informatike Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti s četiri studenta koja su stvorila digitalnog asistenta. Ovaj asistent omogućava jednostavan pristup informacijama vezanim uz Sveučilište i ustrojbene jedince SUM-a, kao i općenito informacijama o održavanju nastave. Naša aplikacija integrira različita rješenja, pruža glasovno navođenje na bilo kojem jeziku i koristi GPT jezični model s ugrađenom bazom znanja. Ova aplikacija uskoro će biti predstavljena i dostupna za korištenje, čime će olakšati pristup informacijama svim studentima i djelatnicima - kazao je Hrvoje Ljubić, voditelj Centra za umjetnu inteligenciju SUM-a.

Ljubić je dodao kako se nastavlja razvoj Centra s posebnim fokusom na asistivne tehnologije, što je ujedno jedna od tema konferencije “Mostart” 2024. godine na kojoj će podijeliti iskustva i doprinose u području tehnologije koja potpomaže i podržava različite potrebe korisnika.

U razdoblju od 2021. do 2027. Europska unija izdvojila je iznimnih 2,5 milijardi eura za istraživanje i inovacije u području umjetne inteligencije. Uz to, Europska komisija pokrenula je Europsku inicijativu za AI, partnerstvo za umjetnu inteligenciju, u cilju mobilizacije dodatnih sredstava za potporu istraživanju i razvoju AI tehnologija u Europi. Zajedno s rastućom primjenom umjetne inteligencije postavlja se i pitanje etike, pravnog okvira i regulacije. Naglašava se da je važno osvijestiti kako sama umjetna inteligencija nije ni dobra ni loša, već je alat koji se može koristiti na ispravan i odgovoran način. Ipak, postoji opravdana zabrinutost zbog moguće zloupotrebe te potreba za pravnom regulacijom. Osnivanje Centra za umjetnu inteligenciju – SUM AI na Sveučilištu u Mostaru predstavlja važan korak u razvoju informatičkih tehnologija u Bosni i Hercegovini i okruženju. SUM AI će oblikovati budućnost obrazovanja i potaknuti razvoj visokokvalitetnih stručnjaka u području umjetne inteligencije.

Etička i pravna pitanja

Uz to, SUM AI će se aktivno baviti etičkim i pravnim pitanjima koja proizlaze iz primjene umjetne inteligencije te će surađivati s drugim institucijama kako bi zajedno doprinijeli sigurnosti i odgovornom razvoju ove važne tehnologije. •

Ključne riječi
SUM

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije