Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sukob S. Arabije i Katara - BBI zatražio od Al Jazeere da napusti prostorije u Sarajevu

29. svibnja 2018. u 13:30 1 komentara 1050 prikaza

Al Jazeera Balkan, čije je sjedište u Sarajevu, nedavno je dobila najavu, odnosno obavijest, da bi trebala napustiti prostorije koje koristi u BBI centru, što se vezuje uz nastavak svojevrsnog diplomatskog i drugog rata koji vode Saudijska Arabija, koju podržavaju druge zaljevske i muslimanske zemlje, i Katar, koji se međusobno optužuju za potporu terorizmu, piše Večernji list BiH.

TV, muslimanska braća...

Kako se doznaje od kolege novinara Al Jazeere, već su se započele razmatrati alternativne varijante, ali i koristiti klauzule višegodišnjeg ugovora o najmu kako bi ipak ostali u prostorijama koje su namjenski napravljene i nije ih jednostavno zamijeniti. S druge strane, gotovo stopostotni vlasnici BBI-a, Islamic Development Bank iz Džede u Saudijskoj Arabiji, pokazali su iznimnu odlučnost da se iz njihovih prostora iseli balkanska franšiza globalne TV mreže koja je zbog svoga utjecaja navedena kao jedan od uvjeta za ponovnu uspostavu suradnje Katara i drugih arapskih te muslimanskih zemalja. Čak i po cijenu da budu plaćali penale za otkazivanje ugovora, Saudijci su odlučni natjerati Al Jazeeru Balkans da promijeni adresu redakcije - Trg djece Sarajeva 1, Sarajevo. Zapravo Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat, s Kuvajtom kao posrednikom u pokušaju pronalaska rješenja spora, uputili su ultimatum energetski bogatoj zaljevskoj zemlji. Zahtjevi Kataru uključuju zatvaranje televizijske mreže Al Jazeera, zatvaranje turske vojne baze u Kataru te prekid veza s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama, među kojima su Muslimansko bratstvo, Islamska država, Al-Quaeda i Hezbollah, za koje Katar tvrdi da i ne postoje. U biti, radi se o starome sukobu. Al Jazeera Balkans pokrenula je u studenome 2011. program na Balkanu. Al Jazeera Balkans je postao prvi kanal Al Jazeera Media Networka koji emitira program na nekom drugom jeziku, osim engleskog ili arapskog, te pokriva Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Sloveniju.

Novi partneri

Kanal, osim glavnog studija u Sarajevu, ima i regionalne centre u Zagrebu, Beogradu, Skoplju i Podgorici, dopisnike u Prištini, Nišu, Banjoj Luci, kao i Washingtonu, Londonu i Bruxellesu, a koristi i globalnu mrežu dopisništava Al Jazeera Media Networka. Posljednji prijepor dolazi upravo u vrijeme kada je Katar najavio da će zabraniti uvoz proizvoda iz UAE, Saudijske Arabije, Bahreina i Egipta, gotovo godinu dana nakon što su te države nametnule embargo Kataru. U međuvremenu je Katar pronašao nove trgovinske partnere, prije svih Tursku s kojom obavlja najznačajnije poslove.