Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Suhi božićni kolači: Blagdani nisu vrijeme za vaganje šećera

Blagdani su vrijeme uživanja i opuštanja i ne trebamo brojiti svaku kaloriju ili gram šećera, ali nije dobro ni pretjerivati sa slasticama.
19. prosinca 2019. u 10:40 0 komentara 393 prikaza
Foto: Dreamstime

Kupovni suhi kolači, ružice, vjenčići i ostale nezaobilazne blagdanske poslastice, od domaćih se razlikuju prvenstveno po više dodataka poput konzervansa i aroma.

Osnovni sastojci su im tijesto i marmelada. Tijesto je od bijelog brašna, koje je siromašno prehrambenim vlaknima i mineralima. Zbog toga se brzo probavlja te podiže razinu šećera u krvi. U tijestu ima i masti. Većinom je to margarin, koji sadrži biljne masti. Palmina mast, na primjer, zamjena je za maslac, a obiluje štetnim zasićenim kiselinama. Ove masti su hidrogenirane, što znači da je ulje pretvoreno u mast, pa mogu sadržavati veće količine trans masnih kiselina, koje su također štetne za zdravlje srca, piše 24sata.hr. 

Karakterističnu teksturu keksima daju tvari za rahljenje. To su većinom natrijevi i amonijevi karbonati. Oni oslobađaju plin i povećavaju obujam tijesta, a možemo ih pronaći u prašku za pecivo.

Marmelada je uglavnom miješana od različitih vrsta voća, a sadrže i šećer, pektin, koji služi za želiranje, bezopasni konzervans kalijev sorbat te sumporov dioksid, koji može smetati osobama osjetljivijeg zdravlja dišnih putova te onima koji su skloni alergijama.

Na 100 grama ovih kolačića je između 20 i 30 grama šećera, a preporučena dnevna količina je 35 grama. Ako jedan vjenčić ima 60 grama, njegovom konzumacijom unosimo više od polovine dnevne preporuke. Blagdani su vrijeme uživanja i opuštanja i ne trebamo brojiti svaku kaloriju ili gram šećera, ali nije dobro ni pretjerivati sa slasticama.

Ovi kolačići su suhi. Na deklaracijama piše kako mogu trajati nekoliko mjeseci. Želimo li da ostanu prhki, trebamo ih čuvati na suhom i hladnom u hermetički zatvorenoj posudi. Plastična je dobra, a koristimo li metalnu, treba izbjegavati inoks. Čuvaju li se u aluminijskoj foliji, mogu poprimiti metalni okus. Vrijedi to i za domaće kolačiće, no vjerojatno im je trajnost kraća.

Ako smo ispekli veću količinu, dio možemo staviti u plastičnu posudu s poklopcem i zamrznuti. Kolačići mogu biti u zamrzivaču nekoliko mjeseci, a odmrzavaju se na sobnoj temperaturi. Važno je napomenuti da ih nakon pečenja treba ohladiti prije nego što ih zatvorimo u posudu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.