projekt

Sudski spisi uskoro u elektroničkom obliku

12.02.2019.
u 16:42

Federalna Vlada usvojila je informaciju u vezi s realizacijom aktivnosti u okviru projekta unaprjeđenja poslovnog okruženja, temeljenog na ugovoru o savjetovanju Vlade Federacije BiH i Grupacije Svjetske banke/Međunarodne financijske korporacije - “Digitalizacija sudske arhive kao sastavnog dijela projekta registracije poslovnih subjekata u FBiH elektroničkim putem (online)”, piše Večernji list BiH. 

Konverzija sudskih spisa

Federalni ministar pravosuđa ovlašten je s općinskim sudovima u Federaciji BiH, koji su nadležni za registriranje poslovnih subjekata u skladu sa Zakonom o sudovima u Federaciji BiH, zaključiti pojedinačne sporazume o zajedničkim aktivnostima vezanim uz ovaj posao.

Kao prvi projektni segment planirana je digitalizacija sudske arhive registriranih poslovnih subjekata u Federaciji BiH, što podrazumijeva kompletnu konverziju sudskih spisa iz pisanog u elektronički oblik, njihovu verifikaciju i vezivanje uz konkretni poslovni subjekt, što je važna pretpostavka za uspostavljenje elektroničke registracije poslovnih subjekata. Ovaj postupak uključuje digitalizaciju arhive, kao i digitalizaciju tekućih postupaka registracije i konsolidaciju podataka korištenjem postojećih elektroničkih registara. Ministarstvo pravosuđa je izvršilo konzultacije s općinskim sudovima nadležnim za registraciju poslovnih subjekata i utvrdilo da će proces trajati oko šest mjeseci, što ovisi o količini sudske građe koja se skenira u pojedinim sudovima.

Tehnička pomoć i nadzor

Stoga je nužno angažirati određen broj izvršitelja koji će biti izravno uključeni u proces digitalizacije zbirke isprava registracijskih sudova, u cilju tehničke pomoći i nadzora u tom procesu. U tu svrhu nužno je osigurati 80.000 KM iz proračuna Federacije BiH, na što se Vlada Federacije BiH obvezala u svom zaključku od 21. ožujka 2018. godine. U dogovoru s izvođačem radova Mikrografija d.o.o. Novo Mesto, Slovenija, precizirano je da proces digitalizacije počne u općinskim sudovima u Sarajevu i Travniku u siječnju 2019. godine, pa je ova tvrtka počela dovoziti i instalirati opremu za skeniranje.

Federalno ministarstvo financija zaduženo je Federalnom ministarstvu pravosuđa doznačiti sredstva za financiranje određenog broja izvršitelja koji će biti izravno uključeni u proces digitalizacije. Federalni ministar pravosuđa ovlašten je i zaključiti ugovore o djelu s izvršiteljima koji će biti angažirani u procesu digitalizacije pri općinskim sudovima u FBiH koji su nadležni za registraciju poslovnih subjekata u skladu sa Zakonom o sudovima u FBiH.• 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?