PRAVNA BITKA

Sudske presude jedino rješenje problema za kredite u “švicarcima”

'za unu...17.03..06. banka...krediti snimio:davor visnjic'
Foto: 'davor visnjic'
03.12.2013.
u 09:05

Prema mišljenju Agencije, krediti vezani uz stranu valutu pa i švicarski franak su se mogli odobravati i po starom i po novom zakonu o deviznom poslovanju

Sudske presude u slučaju tužbi korisnika kredita u švicarskim francima protiv komercijalnih banaka u BiH trenutno se čine kao jedino izgledno rješenje ovog problema.

Iako iz Udruge “Švicarac”, koja zastupa većinu od oko 10.000 građana koji su podizali kredite u francima, najavili tužbe i protiv federalnih vlasti i regulatora, jer ih, kako kažu, nisu zaštitili, Agencija za bankarstvo FBiH upozorava kako je izdavanje kredita u švicarskoj valuti zakonito, a da će sud utvrditi je li banka koja je izdavala takve kredite upoznala klijente s mogućim rizicima.

Teško utvrditi uvjete

- Prema mišljenju Agencije, krediti vezani uz stranu valutu pa i švicarski franak su se mogli odobravati i po starom i po novom zakonu o deviznom poslovanju. Drugo pitanje je jesu li banke, odnosno banka, jer je samo jedna banka u FBiH odobravala te kredite, upoznala klijente sa svim mogućim rizicima kod uzimanja kredita vezanih uz stranu valutu. To je veoma teško utvrditi. Konačno vode se sudski postupci, a sud je jedini meritoran da presuđuje između ugovornih strana pa i o ovim pitanjima. Kakva god bude konačna presuda, Agencija će inzistirati na njenoj provedbi - kaže direktor Agencije Zlatko Barš.

Također, podsjeća da su korisnici kredita u francima odbili ponudu banke za reprogram kredita, smanjenje kamatne stope i zamjenu za valutnu klauzulu vezanu uz euro te još neke povoljnosti, koje su, između ostalog, bile rezultat djelovanja i Agencije za bankarstvo, koja ima točno propisane ovlasti i odgovornosti te ne može prelaziti okvire svojih nadležnosti.

Zaštita klijenata

- Agencija će, bez obzira na ishod sudskih procesa, poštovati pravomoćne odluke suda. Agencija svoje djelovanje temelji na zakonskoj regulativi i smatram da korisnike kredita treba prije svega štititi zakon, jer tako ćemo i mi biti u mogućnosti iste zaštiti od eventualnih nepravilnosti. Također, nadam se da će se i novim zakonom o zaštiti korisnika financijskih usluga regulirati ova oblast i efikasno zaštititi svi korisnici financijskih usluga, te ujedno ispuniti zahtjevi direktiva EU - ističe Barš.

Usvajanje zakona koji spominje prvi čovjek Agencije očekuje se uskoro i on bi trebao osigurati bolju zaštitu i građana koji podižu kredite u stranoj valuti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije