NASTAVAK BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Sudovi u BiH tijekom prošle godine osudili 34 osobe zbog trgovine ljudima

01.05.2020.
u 15:44

Nakon što je u siječnju Vijeće ministra Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo novu Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini, čime su odblokirana ogromna sredstva Sjedinjenih Američkih Država za pomoć institucijama BiH, u petak je usvojen i Izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH u 2019. godini.                    

Usvajanje tog izvješća je vrlo važan korak za nastavak borbe protiv trgovine ljudima i provođenje preventivnih mjera na osnovu utvrđenog stanja u ovoj oblasti, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH je na osnovu podataka dobijenih od tužiteljstva, službi za provođenje zakona, centara za socijalni rad te nevladinih organizacija, utvrdilo da je u 2019. godini identificirana 61 potencijalna žrtva trgovine ljudima.

- Za kaznena djela povezana sa trgovinom ljudima u Bosni i Hercegovini u prošloj godini su provedene istage protiv 48 osoba, a podignuto je 20 optužnica protiv 31 osobe. Sudovi su tijekom 2019. godine osudili 34 osobe te izrekli sedam odgojnih mjera protiv maloljetnika. Na zatvorsku kaznu osuđene su 24  osobe, izrečena je jedna uvjetna kazna te dvije novčane kazne. Donesena je i jedna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi - navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva sigurnosti ističu da u učinkovitoj borbi i potpunom provođenju Strategije Bosna i Hercegovina ima punu podršku Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu i USAID-a, koji su i do sada snažno ohrabrivali nadležne institucije u BiH za borbu protiv trgovine ljudima.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije