Sud BiH

Suđenje Matuzoviću i ostalim počinje 17. svibnja

22.04.2017.
u 08:00

Početak suđenja devetorici optuženih za ratni zločin počinjen na području Orašja zakazan je za 17. svibnja, odlučeno je na statusnoj konferenciji u Sudu BiH, prenosi BIRN.

Devet optuženih

Za zločine u Orašju optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković te Stjepo Đurić.Prema optužnici, oni se terete da su počinili zločine kao pripadnici zapovjednih struktura HVO-a i policije u Orašju te pripadnici Vojne policije. Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva i to ubojstvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjima, silovanjima i nečovječnim djelima slične prirode. Matuzović, Živkovići i Đurić su optuženi i da su zajedno s njima poznatim pripadnicima VP HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali sudjelovali u ubojstvima, mučenjima i nečovječnom postupanju te nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima.

Saslušanje svjedoka

Na statusnoj konferenciji, tužitelj Milanko Kajganić je kazao da će tijekom suđenja saslušati 141 svjedoka i uložiti 803 materijalna dokaza za što je potrebno 126 sati. Obrana optuženih nije iznosila plan dokaza. Kajganić je zatražio da se predmet Mirka Jurića, također optuženoga za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Orašju, spoji s ovim predmetom. Sud će naknadno donijeti odluku o tom prijedlogu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?