Još čekaju početak rada

Sud u Čitluku bez daktilografa, ne mogu ih zaposliti jer nisu dobili pravilnik od Federacije

20.07.2017.
u 15:00

Iako je Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH nakon nekoliko mjeseci riješilo problem imenovanja sudaca Suda u Čitluku, ta institucija još uvijek nije počela s radom u punom kapacitetu. Imenovani suci su preuzeli predmete, ali, kako doznaje Večernji list, još ne mogu početi s radom jer nisu popunjena sva radna mjesta i predmeti se ne mogu rješavati.

Zapeli u administraciji

- Ministarstvo pravosuđa Federacije trebalo bi donijeti pravilnik o radu suda, ali to još uvijek nije učinjeno. Bez toga pravilnika vodstvo Suda ne može raspisati natječaj za daktilografe i ostala prazna mjesta. A bez daktilografa nije moguće voditi predmete. Nema još nikakvih naznaka kada bi Ministarstvo pravosuđa Federacije BiH moglo riješiti taj problem - rekli su nam naši sugovornici. Ovo je samo još jedan primjer sporosti domaće administracije i blokada s kojima se sustav suočava svakodnevno. A posljedice te tromosti su i više nego velike za općinu Čitluk. S obzirom na to da je čitlučki Općinski sud službeno formiran, Sud u Mostaru već mjesecima ne prima predmete s područja Čitluka. Već gotovo godinu dana svi predmeti su na čekanju, što stvara velike probleme onima koji imaju sporove i čekaju njihovo rješenje. 
- Imamo potpuni zastoj u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i svih drugih pravnih djelatnosti koje bi sud trebao rješavati. Stanovnicima Čitluka to predstavlja veliki problem, ali nemaju nikakvu drugu alternativu osim čekanja da sud počne s radom - zaključili su naši sugovornici.

Općina u blokadi

Općinski načelnik Marin Radišić već mjesecima ne skriva frustraciju zbog tih događanja. U nekoliko navrata javno je apelirao da se to pitanje riješi, ali proces početka rada Suda u Čitluku nikako da dočeka svoj kraj. - Ovo je prevažno pitanje za našu općinu. Ali ja više ništa s pozicije načelnika općine ne mogu učiniti. Upozoravali smo prije nekoliko mjeseci da su suci imenovani nelegalno i VSTV je to ispravio. Sada čekamo da birokracija uradi svoj dio posla te se nadam kako će ovo pitanje biti uskoro riješeno - poručio je načelnik Radišić. Inače, općinske i županijske vlasti uložile su mnogo napora kako bi Sud u Čitluku počeo s radom. Sada se čeka da Federacija odradi svoj dio posla. Ovo nije prvi put da FBiH blokira procese u Hercegovini. Samo je pitanje radi li se o namjernoj blokadi ili samo nemaru resornog ministarstva. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije