pravosnažno

Sud BiH objavio punu presudu u slučaju Respiratori, ovo su detalji

novalić pred Sudom bih
30.01.2024.
u 18:48

Sud Bosne i Hercegovine je objavio punu presudu Žalbenog vijeća kojom se odbija žalba obrane u aferi "Respiratori", a kojom su pravosnažno osuđeni Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, a Jelka Miličević oslobođena.

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine u sastavu Staniša Gluhajić kao predsjednik vijeća, Amela Huskić kao sudac izvjestitelj i Radžib Begić kao član odbilo je sve zahtjeve obrane i u potpunosti potvrdilo prvostupanjsku presudu Suda BiH.

"Naime, Žalbeno vijeće nalazi da je prvosupanjski sud prilikom odmjeravanja kazne optuženim pravilno cijenilo sve okolnosti koje su kao takve od značaja za odmjeravanje kazne u smislu odredbi člana 48. stav 1. i 2. KZ BiH, a osobito granice kazne propisane zakonom, svrhu kažnjavanja, kao i sve okolnosti koje utječu da kazna bude manja ili veća i to: stepen krivnje, pobude iz kojih je djelo izvršeno, okolnosti pod kojima je izvršeno, raniji život učinitelja, njegove osobne prilike i držanje nakon počinjenog kaznenog djela", navodi se u zaključku Žalbenog vijeća.

Dalje se navodi da je Žalbeno vijeće nalazi da su kazne izrečene optuženim Novaliću, Solaku i Hodžiću, kao i optuženoj pravnoj osobi u domenu njegove odgovornosti, adekvatne težini djela i stupnju kazneno pravne odgovornosti, pobudama iz kojih je djelo učinjeno, jačini ugrožavanja zaštićenog dobra, svim okolnostima pod kojima je učinjeno i osobama optuženih kao učinitelja, i da će se upravo izrečenim kazneno pravnim sankcijama u cjelosti ostvariti svrha kažnjavanja, zbog čega su žalbeni prijedlozi za izricanje blaže kazne, odnosno strožije po prijedlogu Tužiteljstva, neosnovani, piše Klix.ba

"Dakle, kako to proizilazi iz prethodno navedenih dijelova pobijane presude na koje je ovo Vijeće uputilo kao od osobitog značaja, prvostupanjski sud je ispitujući točnost činjeničnih navoda metodološki promatrano, ispravno se fokusirao na ključne činjenice ne gubeći pri tome niti jednog trenutka iz svog gledišta cjelinu same kaznenopravne stvari. Iz tog razloga, pobijana presuda je i mogla nakon pravilne i potpune ocjene relevantnih dokaza, izvesti logične i ispravne odgovore na sva otvorena pitanja, a koji odgovori su kao argumentirani i utemeljeni, prihvatljivi i za ovo Vijeće", stoji u završnim razmatranjima u odnosu na osuđujući dio.

Navodi se da se Žalbeno vijeće uvjerilo da je kompletno djelovanje u slučaju implicira zaključak da je cilj da se sredstva stave na raspolaganje Fikretu Hodžiću i to bez pokrića da će ugovor kakav je zaključen trećeg travnja biti realiziran.

"Stoga je Žalbeno vijeće i ranije uputilo da se prekoračenje u ovlastima u svojstvu premijera od strane I-optuženog Novalića, stupanjem u neposredan kontakt s optuženim Fikretom Hodžićem u vezi javne nabavke respiratora, crpi iz niza međusobnih komunikacija, koje u svom sadejstvu čine nepobitan temelj da se radi o postupanju mimo normativnih pravila, odnosno inkriminiranim radnjama koje se mogu podvesti pod suštinu obilježja predmetnog kaznenog djela koje se optuženima stavlja na teret", piše u presudi.

Žalbeno vijeće, navodi da nije moglo zanemariti činjenicu da iz komunikacija koje su prethodile uopće javljanju Hodžića Novaliću, proizilazi vrlo detaljno preispitivanje tržišta od strane Hodžića.

"Takvo preispitivanje tržišta od strane optuženog Hodžića ne bi bilo sporno, da se već u takvim komunikacijama ne nazire njegova sigurnost da će dogovor sa Vladom biti uspješan, što već na takvom mjestu implicira i sigurnost u njegov odnos i neposredan kontakt s tadašnjim premijerom, I-optuženim Fadilom Novalićem", stoji u presudi.

Piše da za Žalbeno vijeće nema sumnje da se u konkretnom slučaju radi o višestrukim nezakonitim radnjama optuženih Novalića, Hodžića i Solaka, koji nezakonito pregovarajući u vezi nabavke respiratora, te kasnijim nailaženjem i na probleme u isporuci, poduzimaju radnje u svrhu opstanka ugovora koji će pogodovati optuženom Hodžiću, odnosno omogućiti mu stavljanje na raspolaganje višemilijunskog iznosa javnog novca.

Vijeće navodi da ključna ishodišta žalbi obrana ne nalaze potrebnu verifikaciju u cjelini dokazne građe kojom bi se poljuljali zaključci prvostupanjske presude u vezi dokazanosti navoda optužbe.

Punu presudu Žalbenog vijeća moguće je pričitati na stranici Suda BiH - OVDJE

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?