znanstveni skup o budućnosti Bosanske Posavine

Stvoriti zanimljivo područje za život i spriječiti iseljavanje

23.11.2021.
u 21:30

Internacionalna akademija nauka i umjetnosti (IANUBIH) u BiH institucija je koja potiče razvoj znanosti i umjetnosti, čuva, njeguje i promovira znanstvenu i kulturnu tradiciju te izražava spremnost na promjene koje su primjerene vremenu i potrebama sredine iz koje potječe i u kojoj egzistira, piše Večernji list BiH. 

Temeljne smjernice

Organiziran je prvi samostalni znanstveni skup pod vodstvom dr. sc. Tomislava Dubravca, voditelja Razreda za održivi razvoj IANUBIH s ambicioznim programom potpore razvoju i preobrazbi bosanskohercegovačkog društva. Cilj toga skupa održanog u hotelu "Antunović" u Zagrebu bio je znanstveno argumentirano, otvoreno i transparentno pokrenuti raspravu u znanstvenim, društvenim, političkim krugovima i oživiti zanimanje za revitalizaciju te utvrditi moguće smjerove razvoja u srednjoročnom razdoblju, ističu iz Inicijativnog odbora skupa.

Znanstveni skup okupio je brojne predavače poput akademika prof. dr. sc. Asima Kurjaka, ujedno i predsjednika IANUBIH, dr. sc. Tomislava Dubravca, doc. dr. sc. Tade Jurića, prof. dr. sc. Ive Grgića, prof. dr. sc. Sandre Kraljević Pavelić, prof. dr. sc. Seada Vojnikovića, dr. sc. Tomislava Lukića te prof. dr. sc. Velimira Sriće. Sudionici skupa otvorili su mnoga važna pitanja o perspektivi Bosanske Posavine, društveno-ekonomskoj revitalizaciji ruralnog prostora Bosanske Posavine, značaju i vrijednosti razvoja poljoprivrede, ekološke proizvodnje, šumarstva, mogućnosti korištenja sredstava EU-a iz pretpristupnih fondova, prekogranične suradnje. Poseban naglasak bio je na demografskoj slici i problemu iseljavanja. - Područje Bosanske Posavine po povijesnim, društveno-ekonomskim i reljefnim, pretežito nizinskim, ravničarskim obilježjima, znatno se razlikuje od drugih dijelova BiH. Geostrateški, prirodni i ekonomski potencijali, kao komparativne prednosti, često su bili motivi interesnih konflikata na ovom području te su značajno određivali i usmjeravali društveno-ekonomski razvoj.

Opustošena u ratu

Tijekom rata Bosanska Posavina, "Bogom dana" plodna zemlja, gospodarski i ekonomski nekad razvijeno područje, postala je opustošena, devastirana, iseljena, zanemarena, a budućnost neizvjesna. Intenzivniji društveni angažman i pojačano zanimanje državnih tijela na ovom području mogao bi postati poseban poligon uspješne obnove, reintegracije, ekonomskog napretka, kao i zanimljivo područje za život u smjeru sprječavanja depopulacije i daljnjega iseljavanja Bosanske Posavine - rekao je Dubravec. Kurjak je naglasio problem neravnoteže nataliteta i mortaliteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?