BHANSA

Stupio na snagu Pravilnik o uspostavljanju okvira za jedinstveno europsko nebo, evo što to znači

14.07.2020.
u 19:58

Pravilnik o uspostavljanju okvira za stvaranje jedinstvenog europskog neba stupio je danas na snagu.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHANSA) je na svojoj web stranici objavila da je u “Službenom glasniku BiH” od 7. srpnja ove godine objavljen ovaj pravilnik čiji je predmet uspostavlјanje usklađenog regulatornog okvira za stvaranje jedinstvenog europskog neba.

Kako se navodi u Pravilniku, cilј inicijative za jedinstveno europsko nebo je unaprijediti postojeće standarde sigurnosti zračnog prometa, doprinese održivom razvoju sustava zračnog prometa i pobolјšati sveukupan učinak u upravlјanju zračnim prometom (ATM) i u uslugama u zračnoj plovidbi (ANS) za opći zračni promet u Europi, u namjeri da se ispune zahtjevi svih korisnika zračnog prostora.

Jedinstveno europsko nebo, kako se dodaje, obuhvaća jedinstvenu paneuropsku mrežu ruta, upravlјanje mrežom i sustave upravlјanja zračnim prometom koji se zasnivaju samo na sigurnosti, efikasnosti i tehničkim mogućnostima, u korist svih korisnika zračnog prostora. U postizanju tog cilјa, ovim pravilnikom uspostavlјa se usklađen zakonodavni okvir za stvaranje jedinstvenog europskog neba.

Ovim pravilnikom, kako navode iz BHANSA-e, preuzimaju se odredbe Uredbe br. 549/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 10. ožujka 2004. o utvrđivanju okvira za stvaranje jedinstvenog europskog neba (Okvirna uredba) i odredbe Uredbe br. 1070/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 21. listopada 2009. godine o izmjeni uredbi br. 549/2004, 550/2004, 551/2004 i 552/2004 kako bi se unaprijedila efikasnost i održivost europskog zrakoplovnog sustava.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestao je vrijediti Pravilnik kojim se uspostavlјa okvir za stvaranje jedinstvenog europskog neba (“Službeni glasnik BiH”od 1. srpnja 2010. godine).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?