uspjeh 22-godišnjakinje

Studentica iz Mostara osmislila aplikaciju koja pomaže osobama koje su doživjele moždani udar

Klix
06.06.2020.
u 20:16

Da teška životna iskustva mogu rezultirati pozitivnim promjenama, čisti primjer je Emina Kapetanović, studentica mostarskog Fakulteta infromacijskih tehnologija koja je, nakon što je njezin otac doživio moždani udar, osmislila aplikaciju koja osobama koje su doživjele moždani udar pomaže pri rehabilitaciji i socijalizaciji.

"Moj otac je imao teži moždani udar prije sedam mjeseci i u tom razdoblju sam morala odrasti preko noći kako bih bila uz svoju obitelj. Osim stručne medicinske pomoći tražili smo bilo kakve načine na koje bismo mu pomogli. Međutim, resursi na internetu su bili ograničeni, posebno za balkansko tržište", pojasnila je za Klix.ba 22-godišnja Kapetanović.

Mlada Mostarka osvojila je prvo mjesto na FIT Coding Challengeu za svoju aplikaciju. Kako pojašnjava, aplikacija pomaže u rehabilitaciji i socijalizaciji osoba koje su doživjele moždani udar i njihovim obiteljima u vrijeme kada medicinska pomoć nije automatski dostupna, bilo iz pandemijskih ili financijskih razloga.

"Aplikacija je napravljena na način da se uz minimalan dizajn ostvari njezin maksimalan kapacitet, pružajući korisnicima sve komponente koje im trebaju za oporavak i njegu bolesnika. Na taj način imate sve na jednom mjestu radi lakše organizacije i praćenja napretka", kaže Kapetanović.

Situacija prouzročena pandemijom koronavirusa bila je dodatna inspiracija za mladu inovatoricu.

"U vrijeme pandemije, kada sva medicinska pomoć nije dostupna, te mnoge osobe trpe financijske gubitke, a ogromna sredstva su potrebna za njegu osoba koje su preživjele moždani udar, ova aplikacija nudi privremenu pomoć", kazala je Kapetanović.

Aplikacija nudi svu potrebnu podršku, od fizijatrijskih, govornih i memorijskih vježbi, popratnih komponenti poput FAQ-a (frequently asked questions ili često postavljana pitanja), podsjetnika za termine i terapije koje pacijent koristi, pa sve do praćenja ukupnog napretka zdravstvenog stanja.

Veliku podršku pri predstavljanju ideje o razvoju aplikacije Mostarka je dobila od svojih profesora na Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. FIT Coding Challenge pružio joj je platformu da prezentira svoj projekt koji je, na njezino iznenađenje, priznaje, dobio ogroman publicitet i priliku za daljnje razvijanje.

Ipak, ulazak u svijet inovacija u zemlji poput BiH za mladu studenticu znači borbu i čekanje. Njezina aplikacija još nije na tržištu, a kada će biti, ne ovisi samo o volji Kapetanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?