Velik naglasak na razvoju praktične nastave i obrazovanju novih stručnih kadrova

Studenti uče i razvijaju vještine u 50 laboratorija i praktičnih radionica

09.12.2023.
u 19:35

U proteklom razdoblju na sastavnicama Sveučilišta u Mostaru unaprijeđeni su postojeći i razvijeni novi laboratoriji, radionice i brojni drugi prostori za praktičnu nastavu i učenje.

Sveučilište u Mostaru kontinuirano radi na praćenju, razvoju i osuvremenjivanju nastave. U stalnoj je suradnji s gospodarskim sektorom te kontinuirano prati potrebe tržišta rada kako bi nastavni planovi i programi mogli odgovoriti brojnim izazovima u obrazovanju novih stručnih kadrova.

U proteklom razdoblju na sastavnicama Sveučilišta u Mostaru unaprijeđeni su postojeći i razvijeni novi laboratoriji, radionice i brojni drugi prostori za praktičnu nastavu i učenje.

Biomedicinsko područje

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru osnovao je Kliniku za dentalnu medicinu, koja je nastavna baza studentima dentalne medicine i učenicima Srednje medicinske škole u Mostaru. Od posebnog je značaja činjenica da se u Klinici za dentalnu medicinu mogu liječiti i djeca s invaliditetom. Studenti su zadovoljni prilikom za kvalitetnije učenje. - Fakultet pruža odlične uvjete za sve studente koji se žele kvalitetno pripremiti za rad u struci. Kroz praktičnu nastavu studenti puno brže i jednostavnije mogu svladati naučenu teoriju struke, ali i steći veliko iskustvo uz rad s pacijentima. Praktična nastava vrlo je korisna i pruža priliku za usavršavanje radnih vještina sve do najsitnijih detalja - smatra student medicine Ante Delić. Zbog potrebe za dijagnostičkim pretragama iz oblasti citogenetike osnovan je citogenetički laboratorij u kojem se obrađuju nalazi kariograma iz stanica periferne krvi i nalaz kariograma iz stanica koštane srži. Centar za medicinu spavanja prvi je takav centar u BiH koji omogućuje dijagnostiku i liječenje poremećaja spavanja, dok se pokretanjem laboratorija za molekularnu dijagnostiku stvaraju bolji uvjeti za testiranje u dijagnostici genskih mutacija.

Kabinet kliničkih vještina Fakulteta zdravstvenih studija opremljen je suvremenim modelima i lutkama na kojima studenti uz pomoć profesora i predavača uvježbavaju vještine pružanja hitne medicinske pomoći te dijagnostičke i intervencijske vještine. Na Fakultetu zdravstvenih studija djeluje i kineziološki kabinet, koji je nezaobilazan u izvođenju nastave na Studiju fizioterapije i Studiju kliničke fizioterapije. Također, kabinet je namijenjen i studentima kineziologije, fizikalne medicine i rehabilitacije te fizioterapijskih vještina.

Pravni fakultet u sudnici za simulirano suđenje osigurava primjenu stečenih znanja u konkretnim pravnim slučajevima iz studentske prakse te tako potiče kreativnost studenata i pruža praktičnu dimenziju obrazovanja pravnika. Za studente Studija kriminalistike i sigurnosnog menadžmenta Pravnog fakulteta opremljen je laboratorij forenzike koji posjeduje kompletnu opremu za obradu mjesta zločina.

Laboratorij za hidrotehniku i geotehniku Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije od osnutka je uključen u obrazovni i nastavni proces izvođenjem laboratorijskih vježbi. U sklopu stručnih projekata, pouzdanih rezultata laboratorijskih ispitivanja, ostvarena je suradnja laboratorija s gospodarstvom. Također, veliki dio nastave Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije odvija se u laboratoriju za prometnice i organizaciju građenja i u laboratoriju za mehaniku, materijale i konstrukcije, gdje se izvode ispitivanja za potrebe tržišta, izrade doktorskih radova i izvođenja vježbi iz kolegija Ispitivanje konstrukcija.

Kroz nastavne procese u kojima je praktična nastava glavni i najzastupljeniji oblik nastave studenti Akademije likovnih umjetnosti razvijaju svoje umjetničke vještine, stvaralački izraz i razumijevanje teorijske nastave. Stoga su pokrenute radionice za obradu metala i stakla, a u sklopu njih osposobljene su ljevaonica i radionica za izradu vitraja.

Koristeći pet laboratorija Agronomsko i prehrambeno-tehnološki fakultet omogućava znanstveno-istraživački rad u prehrambenoj tehnologiji, ispitivanju kvalitete prehrambenih proizvoda, peludnoj analizi meda i zaštiti bilja.

- Praktična nastava i vježbe za različite module preddiplomskog i diplomskog studija agronomije imaju cilj da nastavom ovog programa studenti usvoje osnovna praktična znanja i steknu određeni stupanj vještina i radnih navika. Tijekom cijele akademske godine studenti imaju predavanja i vježbe iz različitih modula koji su vezani za voćarstvo, vinogradarstvo, zaštitu bilja, pedologiju, mehanizaciju itd. Obveznu praksu na pokušalištu u trajanju od 14 dana trebaju obaviti studenti preddiplomskog studija agronomije uz redovitu nastavu i vježbe, što je uvelike pomoglo meni kao studentu da stječem iskustvo u svom području - ističe student agronomije Ivan Mucić.

Pri FPMOZ-u djeluje niz laboratorija, kabineta, centara i učionica za olakšan rad i učenje studentima. Informacijsko-tehnološko-inovacijski centar “Nikola Tesla” suvremeno je opremljen kabinet za vježbe iz robotike, fizike i informatike. Studij informatike implementirao je STEM centar koji je opremljen suvremenom tehničkom opremom. Na FPMOZ-u, među ostalim, djeluje računalna učionica 108, laboratorij biologije 1 i 2. Uz potporu Vlade Republike Hrvatske opremljen je i Istraživački laboratorij “Ruđer Bošković” koji je namijenjen za znanstveno-istraživački rad nastavnika, doktoranada i diplomanata. Dalje, FPMOZ je opremio i računalnu učionicu “Kampus II”, računalnu učionicu 109, učionice za Studij glazbene umjetnosti, Laboratorij “Vladimir Prelog” i Laboratorij “Lavoslav Ružička” te Znanstveno-istraživački laboratorij. Također, u kampusu u Rodoču FPMOZ posjeduje tri dvorane, atletske staze, zatvoreni i otvoreni bazen te ostale popratne sadržaje koji su nužni za studente kineziologije, u čemu uživa studentica kineziologije Josipa Brvenik.

- Praktična nastava nam je stvarno prilika za primjenu teorijskih znanja u stvarnom okružju i, zahvaljujući našim profesorima i asistentima, to kvalitetno radimo. U kampusu u Rodoču imamo sve mogućnosti za praktičnu nastavu preko kojih stječem iskustvo i razvijam vještine koje će mi pomoći u budućoj karijeri unutar područja kineziologije – istaknula je Josipa.

Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike objedinjuje niz laboratorija koji su od iznimne važnosti za praktično svladavanje osnova elektrotehnike, strojarstva i računarstva. Tako na FSRE-u postoji laboratorij za osnove elektrotehnike, laboratorij za CAM (učionica s edukacijskim obradnim strojevima i softverom Solid), laboratorij za CAD, laboratorij za obradu rezanjem, laboratorij za pneumatiku, laboratorij za Internet of Things, laboratorij za automatiku, laboratorij za zavarivanje i ispitivanje materijala, laboratorij za mjeriteljstvo, laboratorij za upravljanje električnim strojevima, laboratorij za automobilske mehatroničke sustave, laboratorij za industrijsko inženjerstvo, laboratorij za biomehaniku, infrastruktura za virtualizaciju računalnih resursa, laboratorij za obnovljive izvore energije te laboratoriji s vjetroturbinom i solarnim kolektorima.

Komunikacijsko područje

Na Sveučilištu u Mostaru aktivno djeluju Medijski i istraživački centar, Sveučilišna televizija, Sveučilišni radio i portal SUMSova, koji pružaju praktičnu nastavu studentima novinarstva i odnosa s javnošću te informiraju javnost o događajima i aktivnostima na Sveučilištu u Mostaru. - Fakultet, osim što nas obogaćuje teorijskim znanjem naše struke, on nam nudi i izvrsne mogućnosti da upravo to znanje primijenimo u praksi. Kroz rad u udruzi PRUMO do sada smo imali priliku okusiti rad PR-ovaca, surađivati s profesionalcima te organizirati i sudjelovati u konferencijama, radionicama te izlaganjima. Također imamo priliku osjetiti kako je biti ispred kamera tako što sudjelujemo u vođenju programa na Sveučilišnoj televiziji. Tu priliku sam imala i ja, gdje sam zahvaljujući naučenom znanju o komunikacijskim i prezentacijskim vještinama uspjela primijeniti teoriju u stvarnosti.

Ovaj praktični dio, zapravo, kao i drugima, otvorio mi je mogućnost rasta, razvoja te usavršavanja vještina i nadogradnje znanja, što će mi biti od velike pomoći u budućoj karijeri - zaključuje Gabriela Merdžan, studentica studija Odnosi s javnošću na Filozofskom fakultetu. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?