Hercegovina postaje gradilište

Strojevi na cesti Stolac - Neum, za 20,9 km autoceste kod Mostara 100 milijuna eura kredita

30.03.2018.
u 09:00

Dolaskom proljeća u Hercegovini se otvaraju brojna gradilišta. Nakon potpisivanja ugovora za nadzor radova na izgradnji magistralne ceste M17.3 Neum - Stolac, koji je realiziran sredinom ovoga tjedan, stvorene su mogućnosti da bageri počnu s radom. Ugovor su u Sarajevu potpisali Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBiH, i Peter Wötzinger, predstavnik konzorcija u sastavu iC consulenten GesmbH, Nievelt Ingenieur GmbH i AIK Inženjering. Ugovor će se financirati iz kreditnih sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Europske investicijske banke (EIB). Trajanje ugovora je 50 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 3,998.998 KM, priopćeno je iz JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.

Program modernizacije

U pitanju su tri dionice, od kojih se u prvu ubraja dovršetak radova na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac i za to su predviđena sredstva u iznosu od 12,9 milijuna KM.

Zatim, tu je i izgradnja dionice Broćanac - Cerovica, za što su predviđena sredstva u iznosu od 41,9 milijuna KM. Za dionicu Cerovica - Drenovac predviđena su sredstva u iznosu od 25 milijuna KM. Postupak odobravanja kredita je spor, pa je tako program modernizacije kandidiran 2014., kredit odobren 2016., a efektivan je postao 7. listopada 2017., dok bi sredstva za eksproprijaciju osigurala Vlada Federacije BiH. Kako su ranije naveli iz Cesta FBiH, u proteklom razdoblju pripremljena je projektna dokumentacija na razini glavnog projekta, pripremljen je elaborat eksproprijacije za cijeli projekt, proveden postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum - Kiševo - Broćanac...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?