Što donosi novi Zakon o šumama?

Strogo se u FBiH zabranjuje krčenje šuma, nova kazna za svaki pokušaj 1000 maraka

24.10.2015., Otocac -  Prvi mrazevi obojili licke sume u jesenske boje.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
03.07.2016.
u 09:00

majući u vidu funkcije šume i činjenicu da šume i šumska zemljišta u Federaciji BiH čine oko 50% ukupnog životnog prostora, nema sumnje da upravljanje i gospodarenje šumama i šumskim zemljištem predstavlja vitalni državni interes. To je i osnovni razlog što je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uputilo Vladi Federacije prednacrt Zakona o šumama tražeći da ga, zbog potrebe njegova hitnog usvajanja, uvrsti u dnevni red iduće sjednice Vlade Federacije BiH. Kao razlog, navode se nagomilani problemi u šumarstvu koji se usložnjavaju zbog nepostojanja zakona o šumama, posebice, povećanje bespravne sječe šume i bespravno zauzimanje državnog šumskog zemljišta, pojava biljnih bolesti koje značajno ugrožavaju stabilnost šuma i prihoda od šume, (zbog nepostojanja učinkovitog zakonskog sustava zaštite), uspostava prava služnosti i zakupa na šumskom zemljištu za niz komunikacijskih i infrastrukturnih objekata, nepostojanje učinkovite zaštite šuma od požara i dr.

Obnoviti posječeno

Po novom zakonu, stabla u šumi mogu se sjeći tek poslije izvršene doznake, donošenja projekta za izvođenje i obavještavanja županijskog ministarstva i jedinice lokalne samouprave na čijem području se vrši sječa u državnim šumama, kao i županijske šumarske inspekcije...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije