SIGURNOST

Stroga kontrola pohrane i uništenja glasačkih listića

izbori
Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL
09.09.2014.
u 09:05

Sumnje o zloupotrebi viška papira za tiskanje listića s vodenim žigom u BiH

Sumnje u regularnost izbornog procesa u BiH zadnjih tjedana potiču i visoki dužnosnici, uključujući članove državnog Parlamenta koji su kandidati i na predstojećim izborima.

Nekoliko njih tražilo je službeno očitovanje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o mogućnosti zloupotrebe viška papira za tiskanje glasačkih listića s proteklih izbora, kao i sitova za utiskivanje vodenog žiga koji se nalaze u tiskarama koje su do sada tiskale glasačke listiće.

Ako je suditi prema odgovorima iz SIP-a, razloga za zabrinutost od manipulacija ove vrste nema. SIP BiH za svake izbore, kako u pisanom odgovoru na upite zastupnika objašnjava predsjednik ovog tijela Stjepan Mikić, imenuje Povjerenstvo za uništenje maklatura i ostalog škarta i brojanje nepotrošenog papira s vodenim žigom. To Povjerenstvo zajedno s predstavnicima tiskare koja je tiskala glasačke listiće izvrši uništavanje popisanih utvrđenih maklatura i ostalog registriranog škarta te brojanje nepotrošenog papira s vodenim žigom, o čemu čini izvješće koje zajedno s dokumentacijom dostavlja SIP-u.

- Nepotrošeni papir s vodenim žigom, koji je preuzet od odabrane tiskare za određene izbore, čuva se u skladištu SIP-a BiH i isti se koristi za ponovljene i prijevremene izbore u BiH, po odobrenju SIP-a BiH. O količinama nepotrošenog papira s vodenim žigom se vodi evidencija (broja paleta i težina iste, papira s gramažom, odnosno kilogramima araka), objašnjava Mikić.

Kada je u pitanju uništavanje sitova za utiskivanje vodenog žiga na papir za tiskanje glasačkih listića u slovenskoj tiskari „Radeča“, koja je tiskala listiće za izbore 2010. godine, i u češkoj tiskari „Neograph“, gdje su tiskani listići za lokalne izbore 2012. godine, iz SIP-a objašnjavaju kako su odmah nakon informacije da je podugovarač za tiskanje glasačkih listića na ovogodišnjim izborima osigurao papir od Radeče, pokrenuli proceduru za uništavanje sita s vodenim žigom koji se čuvao u ovoj tiskari, odnosno tvornici papira u Sloveniji. Uništenje je 18. srpnja ove godine izvršeno žarenjem pomoću otvorenog plamena, o čemu je sačinjen odgovarajući zapisnik s fotografijama. Ovom događaju nazočili su i predstavnici SIP-a BiH.

S češkim Neographom SIP je 2012. godine sklopio ugovor na šest godina o pohrani sita kojim je utvrđen način čuvanja istog. Po okončanju aktivnosti na provedbi ovogodišnjih izbora SIP će odlučivati i o eventualnom uništenju sita s vodenim žigom koji se čuva u tvornici „Neograph“ u Pragu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?