Istočno Sarajevo

Stranke vladajuće većine usuglasile stavove oko zakona koji će biti na sjednici državnog parlamenta

22.08.2023.
u 12:43

Na sastanku predstavnika stranaka koje čine vlast na državnom nivou, koji je održan danas u Istočnom Sarajevu, usuglašeni su stavovi oko zakona koji će biti na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da su se dogovorili oko zakona o VSTV-u, o ombudsmenima te o pristupu informacijama.

Dodao je da je dogovoren izbor ministra financija BiH i zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara i člana kolegija.

-Dogovoreno je da sutra na Vijeću ministara bude potvrđen Prijedlog zakona o Sudu BiH te novi zakon o strancima - rekao je Dodik.

Istaknuo je kako očekuje da na taj način bude odblokirana europska agenda i da do nove godine BiH dobije status pregovarača o članstvu u EU, što je cilj svih članova koalicije.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić naveo je da je današnji dogovor potvrda da ova parlamentarna većina želi raditi u dobroj vjeri na ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU .

-Siguran sam da će to naši partneri iz Bruxellesa prepoznati i da ćemo u narednom periodu imati zamah na europskom putu - naglasio je Nikšić.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da bi do kraja mjeseca mogla biti usvojena tri glavna zakona i da će novo mišljenje Europske komisije o napretku BiH biti pozitivno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije