OD SUBOTE MOGUĆA PRIJAVA KOALICIJSKIH NASTUPA

Stranke do 24. lipnja trebaju donijeti 
odluku o koalicijama

izbori
Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL
17.06.2014.
u 09:42

Najveći broj hrvatskih stranaka u BiH nastupit će u koaliciji okupljenoj oko 
Hrvatskog narodnog sabora (HNS)

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH i formalno okončalo proceduru ovjere političkih subjekata, očekuju se i prve prijave koalicija za nastup na općim izborima. Sukladno izbornim rokovima krajnji rok za ovjeru je bio 14. lipnja. Od tog datuma moguće je SIP-u prijaviti i koalicije za bilo koju izbornu razinu. Stranke imaju vremena do 24. lipnja za prijavu koalicija. Dosadašnja izborna iskustva govore da će najveći broj koalicija biti prijavljen pred sami istek roka. Za sada je izvjesno nekoliko koalicija.

Dogovori stranaka

Jedna od njih je “Domovina”, a čine ju uglavnom probošnjačke stranke koje će ovakvim okupljanjem pokušati izboriti što više mjesta u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ova koalicija, podržana i od nekih povratničkih udruga, nastupit će samo u RS-u. Izvjestan je i zajednički nastup stranaka okupljenih oko “Saveza za promjene”. Okosnicu ove grupacije čine SDS, PDP i NDP, a najavili su kako će imati zajedničke kandidate za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH. Međutim, pod tim imenom i u tom sastavu neće se natjecati na izborima za zakonodavna tijela vlasti na državnoj i entitetskoj razini. Nekoliko srpskih stranaka, bez SDS-a, vjerojatno će formirati posebnu koaliciju za izbore za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Cijelo ljeto aktivnosti

Najveći broj hrvatskih stranaka nastupit će u koaliciji okupljenoj oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Još uvijek je neizvjesno na kojim će se sve razinama i u kojem stranačkom sastavu prijaviti ova koalicija, čiju okosnicu čini HDZ BiH. Manje hrvatske stranke koje su ostale izvan HNS-a, također, pregovaraju o koalicijskom nastupu i za pretpostaviti je još barem jednu prijavljenu koaliciju s hrvatskim predznakom. Većina bošnjačkih stranaka nastupit će na izborima za državni, federalni i županijske parlamente samostalno, a za sada je koaliciju najavilo tek nekoliko izvanparlamentarnih stranaka koje će tako pokušati prijeći izborni prag. Konačan popis koalicija, kao i svih sudionika izbornog procesa, znat će se 1. srpnja. Tada, naime, istječe rok za ovjeru koalicija i listi neovisnih kandidata. Već sljedećeg dana pa sve do 14. srpnja moguće je prijaviti kandidacijske liste. SIP će ih ovjeriti do 8. kolovoza, a u sljedećih 20 dana prezentirat će ih javnosti kroz objavu u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja. Do 13. kolovoza moraju biti predane i kompenzacijske liste kandidata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije