Josip Jerković

Strani donatori digli ruke od Hrvata u RS-u, ali nema odustajanja

06.07.2019.
u 11:00

Josip Jerković na izbornoj skupštini Regionalnog odbora Posavina HDZ-a BiH ponovno je izabran na čelo ove stranačke organizacije te je tom prilikom najavio rad na nekoliko ključnih prioriteta kada je riječ o jačanju stranke na terenu, ali i intenziviranju aktivnosti usmjerenih k očuvanju i stvaranju uvjeta za održivi povratak, kao i ostanak onih Hrvata koji su se već vratili na prostor Posavine.

Istaknuo je mnogobrojne aktivnosti RO-a u prethodnom razdoblju, od ostvarenih pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, lokalnim zajednicama do mnogobrojnih projekata koji su realizirani uz pomoć članova HDZ-a BiH, RO-a Posavina. Potvrdio je kako je bitno što hrvatske stranke imaju većinu u Klubu Hrvata u Vijeću naroda, dok je u kontekstu borbe za povratak i opstanak upozorio na nezainteresiranost stranih donatora za pomoć Hrvatima. Posebno pitanje su i sporni kriteriji iz Regionalnog stambenog programa, a koji posebno pogađaju Hrvate koji imaju nekretninu u RH i kojima je stoga onemogućeno sudjelovanje u projektu za obnovu.

- Jedno je sigurno, RO Posavina ima još dosta prostora za širenje svog utjecaja, ima potencijala za novi iskorak za dobrobit hrvatskog naroda i ostvarenje njegove pune ravnopravnosti u BiH. Puno posla je još pred nama, ali samo ustrajno i zajedničkim snagama možemo ostvariti sve zacrtane ciljeve - rekao je Jerković nakon izbora za predsjednika ove stranačke organizacije.

Možete li se osvrnuti na urađeno tijekom proteklog mandata te koliko su aktivnosti na terenu pomogle očuvanju fokusa na problematici Hrvata u RS-u?

- U proteklom razdoblju ispunili smo zacrtane ciljeve, a to su ponovno osvajanje pozicije potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, mjesta u općinskim vijećima, kao i jačanje snage u Klubu Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske, a značajno je što hrvatske stranke sad u ovom Klubu imaju natpolovičnu većinu, što im omogućuje ulaganje vitalnog nacionalnog interesa na određena zakonska rješenja.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije