Uspostavlja se jedinstven registar

Strane i domaće tvrtke u ovoj godini očekuje manji broj pristojbi i naknada

little boy is engaged in home accounting and finance
01.04.2017.
u 10:00

Registar pristojbi i naknada, raznih parafiskalnih nameta, u FBiH trebao je biti operativan u prvom tromjesečju ove godine, do kada su županijske, gradske i općinske strukture vlasti popunjavale online obrazac koji je na svojim službenim internetskim stranicama postavilo Federalno ministarstvo financija, piše Večernji list BiH. Službene potvrde početka još nije bilo. Registar parafiskalnih nameta sadrži pregled neporeznih prihoda u FBiH po županijama, gradovima i općinama te naknada koje se plaćaju za registraciju tvrtke.

Parafiskalni nameti

U registru će biti istaknute sve obveze koje tvrtka također treba izmiriti tijekom svog poslovanja, kako pregled naknada koje su obvezne za sve gospodarske subjekte tako i naknada koje se plaćaju za korištenje određenih dobara. “Cilj registra je identificiranje i harmoniziranje parafiskalnih nameta na svim razinama vlasti i njihovo smanjivanje (vodne naknade, naknade za šume, pristojbe turističkim zajednicama i druge naknade), što je u skladu s Reformskom agendom Vlade FBiH, a što će u konačnici voditi poreznom rasterećenju gospodarstva. Registar pristojbi i naknada u FBiH također je prezentiran na sjednici Fiskalnoga koordinacijskog tijela FBiH koje čine federalni ministar financija, županijski ministri financija i predstavnik Saveza općina i gradova u FBiH. Osim što traže njihovo radikalno smanjenje, strani i domaći investitori od državnih, entitetskih, županijskih, gradskih i općinskih vlasti u BiH tražili su više puta uspostavu takvog online registra parafiskalnih nameta, kao što to imaju Hrvatska i Srbija. Spomenuti online registar parafiskalnih nameta trebao bi, između ostaloga, sadržavati sve podatke o zakonima, podzakonskim aktima, odlukama, uredbama i propisima koji reguliraju utvrđivanje i naplaćivanje parafiskalnih nameta.

Konstantno ažuriranje

Tu bi trebali biti navedeni podaci o obveznicima plaćanja, osnovicama i stopama za obračun te oni koji se tiču ubiranja prihoda od nameta (naknada, pristojbi, članarina), kao i informacije na koji način se obavlja raspodjela prihoda te pregled obveza i nameta koji su pravljeni na teret gospodarstva. Iz tih navedenih informacija na kraju bi se znalo koliko ima parafiskalnih nameta, kao i njihova konačna cijena za svaku općinu, grad, županiju i entitet. Registar bi, prema prijedlogu, trebale stalno ažurirati preko internetskih stranica odgovarajuće državne službe, ali postoji mogućnosti da parafiskalne namete prijavljuju investitori, na koje se to najviše i odnosi. Napravljene analize i procjene stanja poslovnog okruženja u BiH pokazuju kako, uz razne vrste poreza, razvoj gospodarstva opterećuje više od 300 parafiskalnih odnosno neporeznih nameta, što odbija investicije. U dokumentu “Analize opterećenja gospodarstva BiH” jasno je navedeno što investitori moraju uraditi kako bi svake godine normalno radili na prostoru BiH. Prvo moraju ispoštovati 35 vrsta plaćanja po raznim osnovama, a većina ih se plaća svaki mjesec, potom se moraju se pridržavati 20 zakona koji su u vezi s plaćanjem raznih fiskalnih i parafiskalnih nameta i oko 30 zakona kojima su, ako ih se prekrši, predviđene velike novčane kazne. Uz sve to, tvrtke na godišnjoj razini moraju predati 150 raznih vrsta prijava i obrazaca, koji multipliciraju troškove, usporavaju normalan rad i odbijaju investicije iz BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije