Stranci u BiH traže boravak radi posla, obitelji, obrazovanja, najviše ih iz Saudijske Arabije

posao
29.05.2024.
u 12:57

Činjenica da BiH s nekim zemljama nema potpisan sporazum o bezviznom režimu ne sprječava državljane tih zemalja da redovito dolaze u ovu zemlju, neki kako bi studirali, drugi radi posla, treći turistički, a četvrti s namjerom duljeg boravka, odnosno podnošenja zahtjeva za stalnim boravkom, piše Večernji list.

Odakle dolaze stranci
Naime, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH tijekom prošle godine odobrena je 21.261 viza. Najviše njih odnosi se na vize C koje strancima omogućavaju turistički boravak u BiH. - Strancima je uglavnom izdavana viza za kratkoročni boravak - viza C koja im omogućava tranzit, jedan ili više ulazaka u BiH u određenom razdoblju. Ova viza izdaje se za poslovna putovanja, putovanja u svrhu obrazovanja, obuke ili u sličnu svrhu, za turistička ili druga putovanja, za turističke, vjerske ili druge vrste događaja, kao i za putovanja iz ostalih razloga za koja je dovoljan kratkoročni boravak u zemlji - navodi se u informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH. Nadalje stoji kako je najveći broj viza ove vrste tijekom prošle godine izdan za državljane Saudijske Arabije, Jordana, Indije, Libanona i Filipina. Uz vizu C, tu je i viza D koja strancima omogućuje dulji boravak u BiH. Prema podacima iz navedene informacije o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu, ova vrsta vize koja strancu omogućuje da u BiH boravi 180 dana, kao i da podnese zahtjev za odobrenje privremenog boravka, tijekom prošle godine u najvećem broju slučajeva odobrena je državljanima Kine, Indije, Nepala, Bangladeša i Rusije. Najveći broj zahtjeva za ovom vizom podnesen je iz sljedećih razloga: izdavanje radne dozvole, rad bez radne dozvole, obrazovanje te spajanje obitelji. Prema podacima iz spomenutog dokumenta Ministarstva sigurnosti BiH, i tijekom prošle godine veliki broj stranih državljana tražio je privremeni boravak u BiH. Pa tako službeni podaci pokazuju kako su strancima u BiH odobrena 5984 privremena boravka, od čega najveći broj po osnovi rada s radnom dozvolom, i to njih 1897 ili 32 posto.

Odbijanje zahtjeva
Drugi razlog zbog kojeg su strancima odobravani privremeni boravci je spajanje obitelji. Takvih je tijekom prošle godine bilo ukupno 1389 ili 23 posto. Na trećem mjestu našlo se obrazovanje. Radi obrazovanja u BiH ukupno je 1540 stranaca ili 21 posto dobilo mogućnost privremenog boravka. U istom razdoblju odobrena su i 474 stalna boravka stranim državljanima. Osim izdanih dozvola za privremeni ili stalni bor avak, ovjereno je ukupno 5696 pozivnih pisama po zahtjevu pravnih ili fizičkih osoba kojima se stranca poziva da dođe u BiH u određenu svrhu u određenom razdoblju.

Također, tijekom prošle godine Služba za poslove sa strancima odbila je 339 zahtjeva za ovjeru pozivnog pisma, zaključeno je u informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije