traže potpisivanje kolektivnog ugovora

Štrajk doktora medicine i stomatologije u svim županijama, osim u ZHŽ-u

06.11.2017.
u 09:42

Štrajk koji je zakazao Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH počinje danas. 
Kako podsjećaju u priopćenju, na osnovu odluke Skupštine Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, Sindikat je na sjednici Upravnog odbora u Sarajevu dana 21. listopada donio odluku o početku generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije na području FBiH od 6. studenog. 

- Sve županije u kojem je organiziran naš sindikat će se pridružiti generalnom štrajku doktora, osim u ZHŽ, obzirom da u toj županiji nije do kraja završeno konstituiranje sindikata doktora u pojedinim općinama a koje se ubrzo očekuje. Štrajk doktora ima samo jedan zahtjev: potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije na razini FBiH  i na razini županija u kojim su se stekli zakonski uvjeti za potpisivanje istog - navodi se u priopćenju. 

Iz Saveza sindikata poručuju da su na potpisivanje kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije čekali godinu dana te upozoravali na mogući štrajk, nastojeći da nastupe konstruktivno, u cilju iznalaženja rješenja sadašnje situacije, ali još uvijek nisu "pronašli partnera za pregovore".

- S obzirom da do toga nije došlo, primorani smo na ovako radikalnu akciju. Štrajk nije naša želja i molimo naše pacijente za razumijevanje i podršku, a kolege za strpljenje i istrajnost u zajedničkim ciljevima. Još jednom apeliramo na nadležna ministarstva zdravstva da potpišu federalni kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije čime bi prestala potreba za štrajkom, a time izbjegle neželjene posljedice za građanstvo i za struku. Sada odlučno kažemo "ne" omalovažavanju liječničke struke i krećemo u borbu za dostojanstvo svih doktora u zdravstvu. Ovo nije samo naša borba. Ovo nije borba za veće ili manje plaće. Ovo je borba za dostojanstvo. Borba za ostanak mladih i najkvalitetnih kolega. Za ostanak formiranih stručnjaka koje ne smijemo prepustiti inozemstvu. Mi se ne borimo za sadašnji trenutak nego za budućnost zdravstva u Bosni i Hercegovini. Ipak, Federalna vlada, zajedno sa županijanma nije pokazala dovoljno razumijevanja za doktore i trenutno smo jedina djelatnost u FBiH koja nema svoj kolektivni ugovor. U pojedinim vladama naši predstavnici nisu dobili ni službene prijeme - navodi se u priopćenju. 

Na kraju poručuju da strukovni sindikati doktora medicine i stomatologije žele građanima omogućiti najbolje doktore, najbolje lijekove, i najbolje liječenje.

- Još jednom apeliramo na građane za strpljenje tijekom štrajka i zahvaljujemo se na podršci i razumijevanju koje dobivamo u posljednjih nekoliko dana. Naš cilj je da kreiramo bolju atmosferu i za pacijente i za doktore i vaše odobravanje je najbolji pokazatelj ispravnosti naše akcije - poručuju iz Saveza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?