Ljubuški

Strah od opasne bruceloze koja je ubitačnija i od vukova, poharat će torove

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
08.04.2017.
u 09:00

Glasine, sumnjičavost, strah…, izazvale su vijesti o širenju bruceloze u Zapadnohercegovačkoj županiji koncem prošlog ljeta. Neki su bili iznenađeni misleći kako je to prošlost, drugi zatečeni i ljutiti na nadležne, a ni bolje obaviješteni stočari nisu mogli ostati ravnodušni. O temi suzbijanja ove opasne zoonoze u prostorijama Seljačkog saveza u Ljubuškom razgovarali smo s bolje upućenim predstavnicima ove udruge.

Eutanazirana bolesna grla

- Problem smo rješavali u dogovoru s nadležnim županijskim ministarstvom, a nakon svega resornom ministru želimo zahvaliti na razumijevanju. Prema dogovoru, Ministarstvo je snosilo 60%, a vlasnici ovaca 40% troškova njihova pregleda. Do početka travnja uzorkovanje krvi u ZHŽ-u završeno je kod 90% ovaca. Bilo je 8 do 10 grla pozitivnih na brucelozu, koja su eutanazirana sukladno propisima. Mislimo kako je bolest pod kontrolom. Ovih dana očekujemo cjepiva iz Ministarstva poljoprivrede FBiH koja će biti besplatna za sve vlasnike ovaca. Na vlasnike ovaca koji nisu obavili uzorkovanje krvi apelirao bih da to čim prije urade. Vlasnici čija su stada pregledana imat će pravo na besplatno cjepivo za svoje ovce, čime će one biti zaštićene tijekom životnog vijeka od te bolesti. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?