Proizvođači u problemima

Stopiran izvoz malina na europsko tržište

maline
22.10.2022.
u 10:11

Malinari na području US županije susreću se s problemom nemogućnosti plasmana svojih proizvoda

Proizvođači malina na području USŽ-a opet su u problemima. Naime, trenutačno je stopiran izvoz toga voća na europsko tržište, kazao je Enes Mahmutović, predsjednik Udruge proizvođača jagodičastog voća USŽ-a, pišu Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, situacija je takva da otkupljivači ne mogu izvesti otkupljenu malinu jer ne postoji zanimanje na tržištu te samo mogu nagađati što je razlog, no sigurno je utjecaja imala ekonomska kriza u svijetu. Mahmutović dodaje kako su otkupljivači u proteklom razdoblju otkupili cijeli urod maline, ali je problem što malinarima nisu isplaćena sva dugovanja.

- Malina je sada u hladnjačama kod otkupljivača, a proizvođačima je isplaćen avans od pet do šest KM po kilogramu, a dogovorena cijena je 10 KM. S obzirom na situaciju, krajnje je neizvjesno hoće li biti isplaćen ostatak jer su otkupljivači u velikim problemima - kazao je Mahmutović.

Prema njegovim riječima, ovakva situacija se već odrazila na planove proizvođača, tako da neki već odustaju i uništavaju malinjake. Protekla godina bila je prekretnica u ovoj vrsti proizvodnje u USŽ-u jer se povećala otkupna cijena pa je proizvedeno oko 800 tona maline. Ipak, daleko je to još od onih zlatnih godina kada je US županija proizvodila oko 3500 tona. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije