Glavni tajnik NATO-a

Stoltenberg: NATO nastavlja s podrškom EUFOR-u u BiH

Jens Stoltenberg
12.10.2023.
u 20:25

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji u studenome stiže u posjet Bosni i Hercegovini danas je izjavio da Alijansa nastavlja pružati podršku misiji EUFOR-a u BiH. Ova izjava stiže nakon sastanka ministara obrana članica NATO saveza koji je održan u Bruxellesu.

"U Bosni i Hercegovini NATO nastavlja podržavati operaciju Althea koju vodi EU, a koja igra važnu ulogu u regionalnoj stabilnosti", naveo je.

Prije toga se dotaknuo se sukoba u Izraelu i Palestini.

"Saveznici su oštro osudili neobranjive napade Hamasa na civile i pozvali na hitno oslobađanje svih taoca. Naše misli su sa svima koji su pogođeni ovim užasnim napadima. Izrael ima pravo braniti se, a kako se sukob razvija, zaštita civila je ključna. Nijedna nacija ili organizacija neprijateljski raspoložena prema Izraelu ne bi trebala nastojati iskoristiti situaciju ili eskalirati sukob", poručio je, prenosi Klix.ba.

Danas je nekoliko NATO saveznika jasno dalo do znanja da Izraelu pružaju praktičnu podršku.

"I čineći sve što je moguće kako bi zbrinuli svoje pogođene građane.

Ministri su također govorili o misijama i operacijama NATO-a, uključujući Zapadni Balkan i Irak, a Europska unija se pridružila ovim aktivnostima.

"Kao odgovor na nedavne napetosti na Kosovu, NATO je posljednjih tjedana rasporedio stotine dodatnih rezervnih snaga u našu operaciju KFOR-a. I provodimo više patrola na sjeveru Kosova. Ovo su mudri koraci kako bi se osiguralo da KFOR ima snage koje su mu potrebne da nepristrano ispuni svoj mandat UN-a. Beograd i Priština moraju se ponašati odgovorno, suzdržati se od destabilizirajućih akcija i ponovno se uključiti u dijalog uz posredovanje EU. To je jedini put do trajnog mira na Kosovu", rekao je Stoltenberg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?