bruceloza i Q-groznica

Stoka iz donacija donosi bolest umjesto pomoći, eutanazirano 16 zaraženih ovaca

26.01.2018.
u 08:00

Bruceloza i Q-groznica otkrivene su kod 16 ovaca na imanju u Bratuncu, a sve zaražene životinje odmah su eutanazirane kako ne bi došlo do daljnjeg širenja bolesti. - Zaražena grla dio su donacije od ukupno 420 ovaca koje su stigle iz Viteza - priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, piše Večernji list BiH. Istaknuli su kako su, nakon što je bolest otkrivena, uputili nadležne službe na teren, koje su učinkovito provele propisane veterinarske mjere.

- Riječ je o donaciji od 420 ovaca u 20 gazdinstava. Svako imanje dobilo je po 20 ovaca i jednoga ovna - rekli su iz Ministarstva. Istaknuli su kako su donirane ovce, osim u Bratunac, stigle i na adrese gazdinstava u općinama Milići, Srebrenica, Ugljevik, Rogatica i Zvornik. - Veterinarske organizacije utvrdile su kako ostale ovce nemaju zdravstvenih problema. Veterinarske službe će nastaviti s epidemiološkim ispitivanjima i kontrolom na svim gazdinstvima u koja je pristigla donacija - naveli su iz Ministarstva. Ovo nije prvi slučaj da je stočarima u FBiH donirana bolesna stoka koja im je, umjesto boljeg života, donijela probleme. Bruceloza se svake godine s većim ili manjim brojem oboljelih javlja u FBiH. - Na Odjelu za infektivne bolesti Županijske bolnice u Zenici trenutačno se liječi 14 pacijenata koji su oboljeli od bruceloze. Od toga je 80% težih oblika čija bolest zahtijeva dugotrajnije liječenje, a 20% je opća klinička forma bolesti. Imamo i bolesnike koji su primljeni zbog recidiva, a i nekoliko pacijenata koji treći put obolijevaju od bruceloze (reinfekcija) - potvrdila je za medije glasnogovornica bolnice Aida Buro.

Uprava za inspekcijske poslove HBŽ-a dobila je službenu potvrdu prije nekoliko dana iz Doma zdravlja Kupres da je jedna osoba s područja njihove općine, točnije iz mjesta Botun, zaražena brucelozom. - Oboljelih ima u svim županijama gdje ima ovaca - rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH Nermin Bićo navodeći da su slučajevi oboljelih zabilježeni u HNŽ-u i SBŽ-u te kako se iz nekog razloga od javnosti skrivaju ti podaci. - Član naše Udruge nedavno je s cijelom obitelji bio hospitaliziran u bolnici u Čapljini, a stado ovaca koje je posjedovao je eutanazirano - kazao je Bićo. Do kraja studenoga 2017. ZZJZ FBiH je prijavljeno 219 oboljelih osoba, 44 više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kad ih je bilo 175. U Udruzi veterinara HBŽ-a glavni problem u pojavi ove bolesti vide u dopuštenom i nekontroliranom tzv. nomadskom stočarenju gdje s područja drugih županija, što je posebno izraženo u Kupresu i Glamoču, dolazi neispitana i nekontrolirana stoka na ispašu. U prošloj su godini na području HBŽ-a evidentirana 102 zaražena goveda od bruceloze, od kojih većina na području Kupresa. Osim goveda, zarazne bolesti utvrđene su i kod ovaca i koza.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?