“Što znamo o Japanu?” - U Biogracima održana izložba radova učenika iz cijele BiH

28.02.2024.
u 15:49

U utorak je u Osnovnoj školi Biograci, Široki Brijeg, održana završna ceremonija i izložba dječjih likovnih radova pod nazivom ''Što znamo o Japanu?'', u organizaciji alumnija Japanske agencije za međunarodnu suradnju u BiH (JICA Alumni BiH) i Veleposlanstva Japana u BiH te pod pokroviteljstvom JICA-ina Ureda za Balkan.

Inicijator ovog kulturnog događaja bila je članica JICA Alumnija u BiH, Širokobriježanka Mateja Galić, koja je svojevremeno prošla edukaciju JICA-ina programa Knowledge Co-Creation u Japanu. Kako kaže, cilj ove izložbe bio je upoznati učenike iz cijele Bosne i Hercegovine s japanskom kulturom.

Na natječaj je pristiglo 80 radova iz 14 osnovnih škola, a na svečanoj ceremoniji dodijeljene su nagrade za najbolje među njima, i to u sedam kategorija. Nagrade je učenicima uručio Masahiro Ueki, predstavnik JICA-na ureda za balkansku regiju.

''Ovakva vrsta događaja veoma je bitna za širenje i upoznavanje japanske kulture. Svaka ovakva aktivnost pridonosi unapređenju naših prijateljskih veza'', istaknuo je Ueki.

Gradonačelnik Miro Kraljević naglasio je kako je ova izložba izuzetno važna za Grad Široki Brijeg jer promiče razumijevanje različitih kultura i jačanje međunarodnih veza.

''Ovo je i prilika da Japanci na licu mjesta upoznaju našu povijest, kulturu i identitet'', rekao je Kraljević, dodavši u šali da bismo svi mi zapravo htjeli funkcionirati kao Japan.

Nazočnima su se obratili i Yuichiro Omori iz Veleposlanstva Japana u BiH, Josip Primorac iz Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i športa ŽZH-a, Marijana Galić, predsjednica UO JICA Alumnija BiH te ravnatelj Osnovne škole Biograci Stanko Milićević.

''Ponosni smo i sretni što smo imali priliku otvoriti svoja vrata ovakvoj kulturnoj manifestaciji'', rekao je Milićević.

Prilikom raspisivanja natječaja, poziv učenicima uputio je videoporukom Yuichiro Omori iz Veleposlanstva Japana.

 

 

Nagrađeni učenici po kategorijama:

 

1. razred: 1a OŠ Ivana Mažuranića, Posušje

3. razred: Nadin Hodžić, 3b, OŠ Isak Samokovlija, Sarajevo

5. razred: Sloboda Radman, OŠ Sveti Sava, Rogotica

6. razred: Sarah Kukić, OŠ Isak Samokovlija, Sarajevo

7. razred: Antea Lončar, OŠ Biograci, Biograci

8. razred: Sara Ćavar, II OŠ Široki Brijeg, Široki Brijeg

9. razred: Marija Janja Petrović, OŠ Tina Ujevića, Vitina, Područna škola Klobuk

 

Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) institucija je Vlade Japana koja putem Vladine razvojne pomoći (ODA) pruža pomoć državama u razvoju. U BiH prisutna je od 1996. godine, a kroz brojne projekte sudjeluje u naporima da se poboljšaju uvjeti i  kvaliteta života stanovništva u Bosni i Hercegovini. Temeljni cilj JICA-e je da kroz prijenos znanja i tehnologije potpomaže društveno-ekonomskom razvoju država u razvoju, što između ostalog obuhvaća aktivnosti kao što su edukacija, slanje stručnjaka, snabdijevanje opremom, provođenje projekata tehničke suradnje i implementacija razvojnih studija.

 

JICA Alumni BiH je udruga bivših polaznika edukacijskih programa koje nudi JICA te prijatelja Japana. Glavni ciljevi udruge su izgradnja kapaciteta kroz širenje znanja stečenog u Japanu i promocija japanske kulture. Aktivnosti se realiziraju putem projekata, održavanjem seminara i radionica iz raznih područja, slijedeći dugoročne potrebe društva u cjelini kao i trenutne potrebe društvene zajednice. Aktivnosti uključuju  organizaciju kulturnih događaja u različitim gradovima u BiH, gdje uz prigodan program i druženje promoviraju kulturu BiH i Japana. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije