niz projekata realizirano

Što se sve učinilo u Vitezu posljednjih godina: Građani ponosni na svoj grad u Lašvanskoj dolini

12.12.2022.
u 20:20

Kao jedan od najvažnijih projekata može se izdvojiti izgradnju i rekonstrukciju bivšeg hotela, a u sklopu toga i rekonstrukciju postojećeg Gradskog trga

Općina Vitez je kroz posljednje dvije godine nizala uspjehe u razvitku ovoga grada. Mnogo toga se izgradilo, poboljšalo, rekonstruiralo i potaknulo s ciljem stvaranja što ljepšeg “doma“ za građane. 

Radilo se na unaprijeđenju kako javnog, tako i privatnog sektora, tako da nitko nije ostao uskraćen. Razvoj ove Općine izveo se na neki viši nivo i učinio građane ponosnim na svoj grad u Lašvanskoj dolini, piše n24.ba.

Kao jedan od najvažnijih projekata može se izdvojiti izgradnju i rekonstrukciju bivšeg hotela, a u sklopu toga i rekonstrukciju postojećeg Gradskog trga. Ova dva projekta još uvijek su u tijeku i privode se kraju, ali zasigurno su već sada ispisali posebne retke povijesti grada Viteza. 

Obnovom bivšega hotela, laganim, ali sigurnim koracima Vitez je dobio urbani tržni centar MD CITY Vitez koji će postati daleko poznat i poseban. Ovaj tržni centar sadržavati će niz trgovačkih radnji, butika, gradsku kavanu i sve ono ostalo što grad do sada nije imao. Osim onoga što će nuditi građanima, ovaj tržni centar otvorit će svoja vrata nezaposlenim stanovnicima ovog grada koji su spremni raditi i doprinjeti razvoju i opstanku Viteza. U prilogu je video u kojem možete vidjeti koje je trenutno stanje ovoga projekta.

Uz rekonstrukciju hotela i izgradnju ovoga centra, obnovit će se i Gradski trg i to je projekt koji zasigurno privlači najviše pozornosti. Za taj zahvat Općina Vitez je u Proračunu za 2022. godinu osigurala financijska sredstva. 

Dio tih sredstava je dobiven kroz projekt prekogranične suradnje iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske. Do sada je na tom projektu napravljena vodovodna linija,  a vrijedno se radi na rekonstrukciji pločnika, javnoj rasvjeti, holtikulturi i drugim funkcijama koje će pomoći u održavanju javnih priredbi i okupljanju mještana. Gradski trg je zaista ogledalo grada i slijedom toga se i prepoznala potreba za obnovom istoga.

„Kroz ovaj projekt nastojimo podići kvalitetu urbanog života u Vitezu, i tu nećemo stati, planiramo nove radove u vremenu koje je pred nama jer želimo da Vitez bude što ugodnije mjesto za boravak i život. Vjerujem da će odabrani izvođač radova svoj posao obaviti kvalitetno poštujući ugovorene rokove“, kazao je načelnik Viteza Boris Marjanović.

Tijekom prethodne dvije godine vrijedno se radilo i na obnovi i održavanju novoga mosta koji spaja samo središte grada i poslovnu zonu PC 96. Ukupna širina mosta je 11.5m s dvije pješačke staze. Gradnja mosta je rađena sukladno njemačkim smjernicama za projektiranje integralnih mostova. 

U sklopu mosta je izgrađen i novi kružni tok, koji je znatno olakšao prometovanje kroz samo središte Viteza. Most i kružni tok su unaprijedili postojeću infrastrukturu Viteza, te olakšali građanima prometovanje između poslovnog centra i samoga središta.

Budući da se poticao javni sektor, neizostavno je spomenuti i unaprijeđenje JU Dom zdravlja Vitez, barem u oblasti transporta i tu se posebno istaknulo Ministarstvo zdravstva županije Središnja Bosna koje već dvije godine provodi projekt obnavljanja i nabavke novih sanitetskih vozila za domove zdravlja u ŽSB.

Vozilo je stiglo i u Vitez, vrijednost novog sanitetskog vozila je 88.0000 KM, s tim da je resorno Ministarstvo za vozilo izdvojilo 50.000 KM, a Općina Vitez sufinancirala 30.000 KM , a JU Dom zdravlja Vitez preostali dio sredstava. Time je podignuta zdravstvena briga na neku veću razinu i znatno je olakšano zdravstvenim djelatnicima pri transportu pacijenata.

Općina Vitez je Općina koja se posebno istaknula u poticanju i unaprijeđenju mladih ljudi i to je stvarno za pohvaliti. Kao i svake godine, tako je i ove dvije Općina Vitez dodijelila stipendije studentima s visokim prosjekom ocjena, studentima lošijeg imovinskog stanja, te studentima deficitarnih zanimanja.

Za razliku od prethodnih godina, u 2022. godini u proračunu općine Vitez za stipendije je izdvojeno 150.000,00 KM, 30.000,00 KM više nego prethodnih godina. Razlog povećanju ove stavke je potreba za ulaganje u obrazovanje i potporu mladima u našoj zajednici, jer ipak su mladi ono što treba poticati, podupirati, motivirati i zaštititi.

Naravno, osim studenata, pravilo Općine je da se nagrade i učenici generacije. Učenici generacije su učenici koji su se tijekom svoga školovanja isticali svojim odličnim uspjesima, zalaganjem i vladanjem te su proglašeni učenicima generacije na kraju svog obrazovanja. Na području općine Vitez ukupno je 26 učenika generacije za školsku 2021./2022.godinu.

Općina Vitez je vrijedno radila i poticala i rekonstrukciju lokalnih prometnica, pa su se tako objelodanila tri projekta ukupne vrijednosti 282.307,00 KM.

Najvrijedniji ugovor iznosi 143.466,27 KM, a radi se o sanaciji lokalne prometnice u Starom Vitezu – dionica ulice 325. brdske brigade. Na ovoj dionici bit će rekonstruirana prometnica za motorna vozila, a bit će izgrađena i pješačka staza.

U Mjesnoj zajednici Krčevine realizirat će se projekt vrijedan 81.694,42 KM. Ovdje se radi o izradi asfaltne presvlake dionice puta – Ravni put i to kroz dvije dionice. Prva je nastavak na ranije urađenu asfaltnu presvlaku u duljini, a druga dionica je s gornje strane puta od Preočice i radit će se preko postojeće betonske podloge.

U MZ Kruščica izvršit će se sanacija i asfaltiranje lokanog puta u vrijednosti 57.146,78 KM.

Važni su za istaknuti i mali projekti rađeni u mjesnim zajednicama kojima je Općina dala svoj doprinos. Vrijednost projekata u svakoj mjesnoj zajednici se kreće od minimalno 26.000 KM do 30.800 KM. Financiraju se manji infrastrukturni projekti koje su definirali građani putem foruma građana u svakoj od odabranih mjesnih zajednica (Vitez 1, Jardol, Večeriska, Krčevine i Zabilje-Sadovače).

Nešto bliže kraju 2022. godine prepoznala se potreba i za obnovom puta i parkinga oko Općine i policije. Obnovljena cesta iza Općine povezana je sa novim mostom i kružnim tokom u Vitezu. Proširen je i adaptiran parking prostor iza Općine, dok su stvoreni uvjeti za adaptiranje i asfaltiranje novog parkinga iza Policijske stanice, a izgrađena je i nova kotlovnica.

Važno je napomenuti da je Vitez bogat i brojnim udrugama, ističu se mladi iz Hrvatske udruge mladih u Središnjoj Bosni koji realiziraju mnoge projekte, humanitarne akcije i pomažu onima kojima je to najpotrebnije. Vitez osim što je urbano mjesto, veliki je i humanitarac koji iziskuje atome snage svojim građanima u najtežim trenucima.

Vitez je grad s velikom ponudom kafića, pa su pored City Cluba, Caffe Club Maccao-a, Caffe Bobisa otvoreni i mnogi drugi. Vrijedno je istaknuti Exotic Club Vitez koji okuplja mlade i mjesto je najboljih provoda za vikende. Ovog ljeta otvoren je i Caffe House koji je pružio građanima nešto sasvim novo i postao je pravo osvježenje tijekom ljetnih dana. Krajem godine otvoren je i Caffe Tropico koji je povećao ponudu i izdvojio se kao mjesto koje nudi ponešto za svakoga i za sve uzraste.

Vitez je do nedavno bio mjesto s manjkavosti slastičarnih, pa je stoga stiglo pojačanje. Pink Spot je mjesto koje je osvojilo sve ljubitelje roze boje, a i one koji to nisu, ili će nakon jedne posjete to postati. Pink Spot je rezultat rada i zalaganja mladog bračnog para koji se odlučio upustiti u nešto drugačije. Na samom kraju godine, svoja vrata otvorio nam je i Caffe Pozivni u kojem imamo mogućnost ispijati kave s nama dragim osobama i bilježiti trenutke koji se uvijek pamte.

Ovi projekti su samo nešto u moru onoga što je ova Općina ostvarila u posljednjem razdoblju. Projekti koji su doprinjeli velikim promjenama su svakako i obnove kanalizacijskih mreža, održavanje javne rasvjete, proširenje dječjeg igrališta, financiranje projekata nevladinog sektora, uređenje pratećih objekata gradskog stadiona, obnova zelenih površina i prilaz Gradskoj knjižnici, obnova 13 loklanih prometnica, djelo 3 Vitežanina; Viteški ljetopis i mnogi drugi projekti za koje se ova Općina vrijedno zalagala, odricala, brojala uspone i padove, a sve to s ciljem stvaranja ljepšeg mjesta za život, te pružanja mladima sigurne karte za ostanak u granicama ove države.

Građani ove Općine trebaju biti ponosni na učinjeno, jer sve je to djelo i rad njih kao zajednice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?