nikada veći broj

Što se događa u SŽ: U siječnju kod 10 djece otkrili dijabetes tip 1

dijabetes
19.02.2021.
u 09:04

Početkom siječnja na području Sarajevske županije još desetero djece, većinom školskog uzrasta, oboljelo je od dijabetesa tip 1.

Kazao je to prim. dr. Midhat Mujić, pedijatar i subspecijalista dijabetolog te stručni suradnik Udruženja dijabetičara djece i omladine SŽ i dodao da nikada nisu imali tako veliki broj novootkrivenih slučajeva dijabetesa tip 1 u jednom mjesecu.

- Prema mom mišljenju, uzrok toga je način života kojemu je doprinijela i pandemija izazvana koronavirusom, odnosno zatvaranje djece u kuće, online nastava, cjelodnevno sjedenje ispred računara… Naravno, epidemiološke mjere kriznih stožera moraju se poštovati, ali mišljenja sam da bi se djeci trebalo dozvoliti da na nastavu idu u školu. Sav ovaj pritisak kojeg, naravno, svi proživljavamo itekako se odrazio na najmlađe, a malo tko o tome vodi računa – ističe Mujić.

Bolja komunikacija roditelja s djecom i vršnjacima spriječila bi, dodaje, dalje povećanje broja oboljelih.

- Djeci nedostaje razgovora i igre s njihovim roditeljima. Razumijem i roditelje, jer je borba za život, moraju zaraditi plaću, ali trebaju znati da novi mobitel i računalo ne mogu zamijeniti majku i oca. Hoće reći i da nedostatak pažnje roditelja prema djetetu može biti uzrok bolesti – naglašava Mujić.

Znanstvenici diljem svijeta posljednjih mjeseci istražuju povećan broj oboljelih od dijabetesa kod onih koji su preboljeli COVID- 19.

Spominje se i kortikosteroidna terapija koju je dosta ljudi, koji su oboljeli od COVID-19, primalo, a u medicini je poznata poveznica između kortikosterioda i dijabetesa.

Navodi se i dugotrajno korištenje antibiotika te stalni strah, stres i tjeskoba kojima su ljudi izloženi tokom pandemije, a koji mogu utjecati na razvoj dijabetesa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije