PODRHTAVANJA TLA

Što se događa na Balkanu, zabilježen niz slabih potresa. Seizmolog objasnio o čemu je riječ

Krešimir Kuk
Sanjin Strukic/PIXSELL
02.06.2023.
u 08:56

Cijeli ovi naši širi prostori su seizmički aktivni, odnosno trusni. Potresi se događaju na njima. Ako bi pratili stalno seizmičnost onda se vidi da su to uobičajene pojave i to je naprosto nešto što se može nazvati normalno seizmičkom aktivnošću, rekao je seizmolog Krešimir Kuk.

Jutros je EMSC javio da se u Albaniji, 18 kilometara jugozapadno od Tirane osjetio potres magnitude 2,1 po Richteru. Bio je na dubini od 15 kilometara. Potres je zabilježen u 4,37 sati. Slab potres u 5,08 sati zabilježen je u Sloveniji, 27 kilometara od Ljubljane, magnitude 1,4 po Richteru. Bio je na dubini od 15 kilometara. 

Prema informacijama EMSC-a, jučer navečer zabilježeno je podrhtavanje tla u Jadranskom moru, na udaljenosti od 10 kilometara od Bara, odnosno 45 kilometara od Podgorice. Potres je zabilježen na dubini od 10 kilometara, a magnituda je bila 2.6 po Richteru.

 

 

Što se događa s potresima u našoj regiji, pitali smo hrvatskog seizmologa Krešimira Kuka. "To je normalna seizmička aktivnost koja se odvija u svim državama i prostorima gdje se potres događaju. I mi, i BiH i Crna Gora su seizmički aktivna područja. I potresi se događaju stalno, češće, a nekad rjeđe i to je normalno. Ovakvi potresi, ovih magnituda se smatraju normalnom seizmičnošću, ne čak niti pojačanom", kazao je Kuk.

"Cijeli ovi naši širi prostori su seizmički aktivni, odnosno trusni. Potresi se događaju na njima. Ako bi pratili stalno seizmičnost onda se vidi da su to uobičajene pojave i to je naprosto nešto što se može nazvati normalno seizmičkom aktivnošću", rekao je seizmolog.

Cijeli taj prostor pogotovo prema Balkanskom poluotoku je seizmički aktivno. "U Turskoj i Grčkoj seizmičnost je još izraženija", kazao je Kuk. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije