Miro Kovač

Što prije izmijeniti Izborni zakon BiH, kako bi se osigurala implementacija izbornih rezultata

22.02.2018.
u 07:51

"Neće biti moguće formirati cjelokupnu izvršnu vlast ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona. Bosni i Hercegovini je potrebna politička stabilnost i funkcionalna vlast", tvrdi Kovač.

Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, bio je u službenom posjetu Bosni i Hercegovini protekla dva dana, a u razgovoru za Klix.ba se osvrnuo na pitanja o politici Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, miješanju u unutarnje stvari, spornim granicama i odnosima dviju država.

Kovač ističe kako je Hrvatska zemlja koja je potpisala Daytonski mirovni sporazum i temeljem toga je dužna poštivati i promicati obveze koje se tiču provođenja Aneksa 4, to jeste Ustava BiH. 

"Ustav BiH predviđa da postoji Ustavni sud BiH. Ustavni sud je donio odluku o tome da treba izmijeniti Izborni zakon BiH, što je zadatak Parlamentarne skupštine BiH. Na Parlamentarnoj skupštini BiH jeste da se adekvatno rješenje implementira. Treba ići korak po korak i to treba što prije ostvariti kako bi, ne samo sva tri konstitutivna naroda bila ravnopravna u izbornom procesu, nego kako bi se osigurala implementacija izbornih rezultata. Neće biti moguće formirati cjelokupnu izvršnu vlast ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona. Bosni i Hercegovini je potrebna politička stabilnost i funkcionalna vlast", tvrdi Kovač. 

Kaže kako je iz razgovora s kolegama iz Bosne i Hercegovine jasno da oni ne vide mogućnost promjene Ustava, sada, u ovoj fazi. 

"Treba napraviti ono što je ostvarivo i nužno, a to je provođenje odluke Ustavnog suda. S kim god sam razgovarao u Sarajevu, bilo to u Parlamentu BiH ili u drugim institucijama - svi govore o tome. To je ono što treba napraviti i što je realno. Ide se korak po korak. U sljedećoj fazi treba ići na implementaciju presude Sejdić-Finci", naglasio je Kovač.

Prema njegovim riječima, Hrvatska se ne miješa u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, već samo ispunjava svoju ugovornu obvezu. 

"Ponavljam: Hrvatska je potpisala sporazum iz Daytona. Temeljem tog sporazuma je dužna poštivati i promicati obveze u vezi s Ustavom BiH. Ustav kaže da treba provesti odluku Ustavnog suda, posebno treba provesti odluku kada je riječ o Izbornom zakonu kako bi se mogla formirati izvršna vlast i kako bi sva tri konstitutivna naroda, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, i ostali građani na izborima bili ravnopravni. To je čista i normalna stvar. To je nešto što traži i Europska unija, da postoji princip vladavine prava koji se primjenjuje i da postoji funkcionalna pravna država. Ništa drugo. To je minimum minimuma", naglasio je Kovač. 

Naglasio je kako je Hrvatska kao potpisnica dužna poštivati i promicati obveze koje se tiču provođenja Ustava, ništa više.

"U slučaju Bosne i Hercegovine i drugih zemalja jugoistočne Europe, konkretno zapadnog Balkana, na prvom mjestu je poštivanje principa vladavine prava, mora postojati odgovarajuća održiva tržišna ekonomija i da nema nikakvih otvorenih sporova, posebno graničnih, sa susjedima. Kad je riječ o Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini postoji ugovor o državnoj granici koji je potpisan prije 19 godina. On se primjnjuj od dana potpisivanja. Potpisali su ga svojevremeno predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetbegović. Taj ugovor funkcionira, on se primjenjuje. Smatram da bi dovođenje u pitanje tog ugovora najviše naštetilo samoj Bosni i Hercegovini", pojasnio je granične odnose sa susjedima. 

Kaže kako zadovoljan dvodnevnim posjetom Bosni i Hercegovini. 

"Mi istinski želimo surađivati s Bosnom i Hercegovinom. Naše dvije države su upućene jedna na drugu. Pozitivni smo kada je riječ o odnosima s BiH. Problemi se trebaju rješavati na način da se uspostavi intenzivni dijalog.
Mi smo došli na poziv svojih kolega iz Komisije za vanjske poslove. Pozvali smo ih u uzvratni posjet Hrvatskoj, što su kolege i prihvatile. Mi se veselimo njihovom dolasku i nastavku razgovora. Svaki put kad dođem u Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, ja se odlično osjećam. Problemi koji postoje mogu se riješiti samo dijalogom", istaknuo je Kovač. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?